Hlavní obsah

Zlaté tři body, koukněte na Italy, váží si Barák hubené výhry

Ostrava
Aktualizováno

Kdo čekal kanonádu, je zklamán. Betonující Bělorusko bylo těžko stravitelnou pochoutkou. Fotbalová reprezentace musí být ráda, že se v Ostravě do kvalifikace mistrovství světa 2022 v Kataru vrátila těsnou výhrou 1:0. „Věřil jsem, že zvítězíme, ale nebylo to jednoduché. Neproměnili jsme řadu šancí, chyběl nám druhý gól, který by mužstvo uklidnil,“ hodnotí trenér Jaroslav Šilhavý.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Antonín Barák během utkání s Běloruskem.

Článek
Fotogalerie

Žádná velká oslava fotbalu. Ale tři body se počítají, povinnost na domácím trávníku je splněna.

„Zápas nebyl vůbec lehký. Myslím, že hodně favoritů bude mít problémy, třeba Itálie doma remizovala s Bulharskem. Je důležité, že my jsme to zvládli. Chyběl nám asi větší klid," pomáhá s v rozhovoru pro ČT sport srovnáním s čerstvými mistry Evropy Antonín Barák.

Právě záložník působící v Itálii jedinou trefou určil konečné skóre.

„Klíčové bylo, že Alex Král nejprve vyhrál souboj. Pak následovala skvěla akce Adama Hložka, gól jde hlavně za ním. Mně už vlastně stačilo nastavit jen nohu," usmívá se Barák.

Nejsme Brazilci, říká Coufal

Hráči se dohadují, co jim nejvíc chybělo, aby mohli dohrávat zápas ve větším klidu. „Scházel vždy krůček, nebyli jsme schopní míč do brány dorazit. Bělorusové tam stáli v hodně lidech, moc místa nebylo. Málokdy se vidí, aby měl soupeř vzadu poskládáno tolik lidí. Zaplať pánbůh za jeden gól. Když stojí v osmi lidech na vápně, co chcete vymýšlet...? Nejsme Brazilci, abychom si to dávali do uliček. Řešením je jedině střelba zdálky, ale lítalo nám to do šesté řady nebo na atletickou dráhu," líčí obránce Vladimír Coufal.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český fotbalista Tomáš Souček během utkání kvalifikace MS 2022 s Běloruskem.

„Věděli jsme, že proti tak úporně bránícímu soupeři musíme chodit jeden na jednoho z křídel, využívat je. Bylo toho málo, to je fakt. Hlavní je, že jsme vyhráli. Jsem rád, že jsem se dostal na hřiště a nahrál na gól," cení si Adam Hložek.

Souček byl spíš dispečerem

Kapitán Tomáš Souček si moc nezaútočil. Vzhledem k těsnému náskoku až do poslední chvíle musel myslet hlavně na zadní kolečka.

„Stejná pozice s Alexem jako ve Slavii, vyhovíme si. Je třeba taky zajistit vzadu, hrál jsem víc pro tým. Byl jsem spíš dispečer než zakončovatel. Chyběl nám celkově lepší výběr místa i klid, přípravná fáze byla dobrá. Jsem rád za výhru a tři body, soupeř podal dobrý výkon. Proti Belgii moc šancí nebude, je třeba je proměnit. Tři body byla povinnost. Potřebujeme víc klidu v zakončení," hodnotí Souček.

Nedělní duel na půdě Rudých ďáblů bude mnohem náročnější partií. „Nejdřív si vyhodnotíme zápas s Běloruskem. Utkání tam bude úplně jiné, asi nebudeme dobývat... Chceme navázat na povedený domácí zápas s Belgií. Bylo by to příjemné, jim taky někdo chybí, jedeme se tam poprat," uzavírá trenér Jaroslav Šilhavý.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 pk Manchester City - Real Madrid 1 : 1 pk   dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City
Real Madrid
  1 : 0 Bayern - Arsenal 1 : 0 dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Arsenal
Bayern vs. Arsenal
Bayern
Arsenal
  Fiorentina - Plzeň dnes 18 : 45
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň
  West Ham - Leverkusen dnes 21 : 00
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen