Hlavní obsah

Řepka si zahrál proti Platinimu a spol., Damková v prestižním klání v Dubrovníku hodnotila sudí

Praha

Strategického jednání předsedů a generálních sekretářů všech členských fotbalových asociací UEFA v chorvatském Dubrovníku se za český fotbal zúčastnila členka výkonného výboru Dagmar Damková a generální sekretář Rudolf Řepka. Damková zastupovala předsedu Miroslava Peltu, který tráví tyto dny na Tahiti jako delegát FIFA na MS v plážové kopané.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předsedkyně komise rozhodčích Dagmar Damková (vlevo) a anglický fotbalový rozhodčí Howard Webb.

Článek

V Dubrovníku se probírala důležitá témata evropského charakteru - např. návrhy nových modelů kvalifikačních cyklů v období od 2018 – 22, možnost vytvoření nové soutěže národních týmů, či maximální využití termínů pro přátelská utkání. Velkým tématem byly také kvalifikační cykly a závěrečné šampionáty národních výběrů do 21 let.

Na přetřes přišla také politická témata související s fotbalem, což bylo kupř. MS 2022 v Kataru, reformy FIFA v souvislosti s mandátem a věkovou hranicí pro prezidenta a členy výkonného výboru FIFA, či spolupráce UEFA a jejích členských asociací s ostatními konfederacemi a asociacemi mimo Evropu. Témata pak byla uzavřena diskusí o přestupních termínech či vlastnictví hráčů třetími stranami.

Zpestřením pak bylo závěrečné utkání mezi prezidenty a generálními sekretáři, kdy oba naši zástupci zanechali svou stopu. Dagmar Damková byla pověřena pro ni velmi známou rolí delegáta rozhodčích, kdy hodnotila výkony světoznámých legend rozhodcovského řemesla - bývalých sudí a současně prezidentů fotbalových asociací Karla-Erika Nilssona (Švédko) a Michaela van Praaga (Nizozemí).

Sudí si vysloužili pochvalu

„Rozhodčí musím velmi pochválit. Je vidět, kolik za svůj život nasbírali zkušeností. Přestože tlak ze strany prezidentů byl enormní, jak si jistě můžete představit, nátlaku nepodlehli. Proto jsem jim oběma dnes udělala výjimečnou známku 9.9, což není vůbec obvyklé," prozradila dobře naladěná Damková

Rudolf Řepka pak bojoval na fotbalovém hřišti za generální sekretáře proti bývalým ikonám celosvětového formátu, kteří jsou v současné době prezidenty fotbalových asociací – např. Michel Platini (UEFA), Davor Šuker (Chorvatsko), Dejan Savičevič (Černá Hora) či Zbignew Boniek (Polsko). Utkání skončilo smírně 5:5, když tým prezidentů vyrovnal až v poslední minutě.

„Fantastický zážitek. Proti personám jako je Platini, Šuker či Savičevič si nezahrajete každý den. Je neskutečné, jaký mají tito hráči stále výběr místa a míč neustále pod kontrolou a to i ve svém vyšším věku. Remíza byla ale určitě zasloužená, jako generální sekretáři jsme byli vzhledem k našemu nižšímu věku pohyblivější a nakonec jsme cenný bod vybojovali," liboval si po závěrečném hvizdu Řepka.

Reklama

Související témata: