Hlavní obsah

Hot Beaches vyhrály Evropskou ligu v ultimate frisbee

Ve španělském Lloret de Mar se uskutečnil finálový turnaj letošní Evropské ligy. Český ženský tým Hot Beaches na něm dosáhl historického úspěchu, když svou kategorii vyhrál. Silence v kategorii open skončili na devátém místě.

Foto: Petr Kotěšovec

V dramatickém finále porazily Hot Beaches Angličanky z Leedsu 15-12.

Článek
Fotogalerie

Hot Beaches potvrdily, že letošní sezóna byla pro ně i české ultimate celkově velice úspěšná. Po 12. místě na klubovém mistrovství světa v Praze, se dočkaly historického vítězství na evropské úrovni.

Osm nejlepších ženských týmů bylo na začátku rozděleno do dvou skupin po čtyřech, kde týmy sehrály zápasy každý s každým. Hot Beaches vyhrály svou skupinu s přehledem, když nejprve porazily Francouzky Yaka 15-3, dále si poradily poměrně snadno s největšími favoritkami turnaje, anglickým týmem LeedsLeedsLeeds 15-9 a na závěr dne přehrály švýcarské Lotus rovněž 15-9.

Že Češky nebudou mít cestu do finále jednoduchou, ukázalo nedělní semifinále proti Italkám Misscoldisco. České hráčky sice v utkání vedly o pár bodů, ale Italky se vždy dokázaly vrátit a skóre srovnat. O vítězi se tak muselo rozhodnout až po skončení časového limitu. Závěr český tým zvládl a za stavu 13-11 postoupil do finále.

Soupeřkami jim zde byly opět Angličanky z Leedsu, které porazily v druhém semifinále ostrovní rivalky Iceni 13-8. Hot Beaches nezačaly finále dobře a anglický tým se snadno ujal vedení 3-0. České hráčky jakoby svazovala nervozita z finále prestižního turnaje. Snížení na 1-3 ale tým probudilo a ten poté skóroval sedmkrát v řadě a poločas vyhrál 8-4. V druhé půli zápasu si český tým vybral opět slabší chvíli a dovolil soupeřkám snížit až na 9-8. V dramatickém zápase za mocného povzbuzování publika nakonec Češky zvítězily 15-12.

Kategorie open začala svůj turnaj již v pátek a český tým Silence nečekala vůbec lehká skupina. První zápas proti třetímu nasazenému anglickému týmu Fire of London dokázali po solidním výkonu vyhrát 15-10.

Ve druhém zápase se utkali s mistrem Švýcarska, týmem Flying Angels z Bernu. Švýcaři vlétli do utkání razantně a odskočili Silence o pár bodů. Češi ale zlepšili útok i obranu a ujali se vedení. To si udržovali až do konce utkání a nakonec zápas vyhráli o jediný bod 15-14. Jak se později ukázalo, byl to cenný skalp, protože Flying Angels celý turnaj vyhráli.

K postupu mezi osm nejlepších týmů potřebovali Silence v posledním utkání proti Švédům Viksjofors vyhrát, případně prohrát s těsným rozdílem. Bohužel zápas se českému týmu vůbec nepovedl. Nedokázal si poradit se švédskou zónovou obranou a sám v obraně nebyl úspěšný. Výsledek 8-14 znamenal, i díky striktnímu hernímu systému, třetí místo ve skupině a boj o 9. až 16. místo.

Ve zbývajících zápasech porazili Silence postupně Francouze Ultimate Vibration, německý tým Sieben Schwaben a znovu Fire of London. Deváté místo sice není nejlepším výsledkem, ale předvedená hra ukázala, že reálně se tým mohl poprat o umístění kolem 5. místa, což je pro příští sezónu dobrá zpráva a také motivace.

Open kategorii ovládly nakonec švýcarské týmy, Flying Angels na prvním a Freespeed na třetím místě. Mezi ně se vklínili švédští Skoggshyddans, kterým se finále vůbec nepovedlo. V ženské kategorii vybojovaly bronz Angličanky Iceni.

Výsledky:
Kategorie ženy:
1. Hot Beaches (Česká republika)
2. LeedsLeedsLeeds (Anglie)
3. Iceni (Anglie)
4. MISSCOLDISCO (Itálie)
5. Cosmic Girls (Rusko)
6. YAKA (Francie)
7. JinX (Německo)
8. Lotus (Švýcarsko)
Spirit of the game: Lotus (Švýcarsko)
Kategorie open:
1. Flying Angels Bern (Švýcarsko)
2. Skogshyddan (Švédsko)
3. Freespeed (Švýcarsko)
4. Clapham Ultimate (Anglie)
5. Chevron Action Flash (Anglie)
6. Ragnarok (Dánsko)
7. Viksjofors (Švédsko)
8. Fusion (Skotsko)
9. Silence (Česká republika)
10. Fire of London (Anglie)
11. 7 Schwaben (Německo)
12. Feldrenner (Německo)
13. Helsinki Ultimate (Finsko)
14. Otso (Finsko)
15. Cotarica (Itálie)
16. Ultimate Vibration (Francie)
Spirit of the game: Fusion (Skotsko)

Reklama