Hlavní obsah

Mistrovství republiky v discgolfu zná své vítěze

O víkendu 18.-19.9. 2010 se ve sportovním areálu ve Vesci u Liberce konalo vůbec první oficiální mistrovství České republiky v discgolfu. Jednalo se také o doposud největší a nejobsazenější discgolfový turnaj v krátké historii tohoto sportu u nás. Zúčastnilo se ho na padesát hráčů nejen z Čech a Moravy, ale i ze Slovenska, Německa a Polska.

Foto: Jiří Blahout

V discgolfu hráči používají speciální plastové disky, kterémi se snaží trefit do discgolfového koše.

Článek
Fotogalerie

Discgolf je jedním z celosvětově nejrozšířenějších sportů, které se hrají s létajícím talířem zvaným frisbee. Jeho pravidla a terminologie jsou odvozená od míčkového golfu, akorát hráči nepoužívají ke hře hole a míček, ale speciální plastové disky, a nesnaží se strefit míčkem do jamky, ale házejí disk do discgolfového koše. Jinak je princip tohoto sportu stejný jako u golfu - rozhoduje přesnost a soustředěnost a hráč s nejmenším celkovým součtem hodů vítězí. Disky také mají různé letové vlastnosti, takže stejně jako v golfu, kde si hráči s sebou nosí více holí, které si mění podle potřeby, tak i discgolfisté mají více disků, které používají podle potřeby - některé na dlouhé hody, na příhoz a jiné na dohazování do koše.

Organizátoři turnaje, liberecký discgolfový klub Hunters, připravili v členitém Veseckém areálu osmnáct zajímavých jamek, které všichni hráči absolvovali během víkendu celkem třikrát. Poté ještě nejlepší pětice hráčů hrála finále na devět jamek. Hrálo se v kategoriích open a ženy.

Vítězem v kategorii open a mistrem republiky pro rok 2010 se stal Lukáš Filandr z pražského týmu Prague Devils, který na své vítězství potřeboval celkem 203 hodů. Druhé místo vybojoval v napínavé koncovce Jiří Blahout z plzeňského týmu Atrofované ruce (208 hodů) a třetí místo získal Lukáš Jedlička (209 hodů) z týmu D.U.B.Hill.

V ženské kategorii celkově zvítězila Slovenka Katarina Boďová (232 hodů), ale mistryní České republiky se stala až druhá v pořadí Zdeňka Kosková (234 hodů) z týmu Atrofované ruce. Dělené třetí místo v turnaji a zároveň dělené druhé místo v Mistrovství republiky obsadily shodným výsledkem 262 hodů dvě hráčky- Kateřina Zbytovská z českobudějovického týmu DTS a Eva Kostnerová z týmu Atrofované ruce.

Reklama