Hlavní obsah

Prague Devils přídali titul letošního mistra republiky i v kategorii mix

Druhý zářijový víkend, 8. a 9. září, proběhlo v Českých Budějovicích mixové mistrovství republiky. Na zatím největší ligový turnaj v historii se sjelo 270 hráčů z devatenácti týmů.

Foto: Petr Medek

Mistrovství republiky v mixu bylo největším ligovým turnajem v historii. Sjelo se 270 hráčů z devatenácti týmů.

Článek
Fotogalerie

Vytvořit herní systém a rozpis pro takový počet týmů byl téměř nadlidský výkon. Nakonec vznikly čtyři herní skupiny, tři pětičlenné a jedna čtyřčlenná. Po zápasech ve skupinách následovaly křížové zápasy mezi druhými a třetími týmy ve skupinách, které určily, kdo postoupí do čtvrtfinále a kdo skončí v dolní skupině. Zápasy trvaly 60 minut a hrály se do 15 bodů či do konce času, kdy se dohrával jednobodový cap.

Obhájci titulu FUJ A prošli svou skupinou bez porážky a vyhnuli se tak sobotnímu pátému zápasu. Stejně na tom byli i další favorité z Prahy, áčkové týmy Žluté Zimnice a Prague Devils a loni stříbrní Terrible Monkeys. Všichni vyhráli své skupiny a postoupili rovnou do nedělních čtvrtfinále.

O ta se však jiné týmy musely utkat. Domácí a organizující tým 3SB porazil plzeňské Atrofované ruce, Velká Morava A si poradila s Prague 7 A, béčkový tým Prague Devils porazil béčko Žluté Zimnice. Překvapením bylo vítězství hradecké Kulaté Šachovnice nad jihočeským Peaceggem.

Zápasy o umístěníNedělní čtvrtfinále se hrála jako druhý ranní zápas a všechna měla poměrně jasný průběh. Až na zápas FUJ A proti Prague Devils B, který dopadl 13:9, nadělili všichni vítězové svým soupeřům 15 bodů a ukončili tak zápasy předčasně. Do semifinále tak postoupili čtyři pražské týmy.

Neúspěšní čtvrtfinalisté poté nastoupili o boj o zápas o 5 místo. Souhrou náhod si oba zápasy byly velmi podobné. 3SB A i Kulatá Šachovnice po celou dobu hry tahali za kratší konec a prohrávali o dva až tři body. V capu však dokázali dotáhnout skóre a oba zápasy se dohrávaly v napjaté atmosféře ultimate pointu. Prague Devils B i Velká Morava A však dokázali zmobilizovat síly i zkušenosti a poslední bod získali pro sebe. Zaslouženě pak proti sobě nastoupili v zápase o 5. místo, které získali Prague Devils B. Sedmé místo pak obsadili 3SB A, když porazili Kulatou Šachovnici.

Spodní skupině vládl Peacegg, který nakonec skončil na 9. místě, nejlepším možném umístění po prohraném křížovém zápase v sobotu. Dvanácté místo dobyli TREE, kteří celkem překvapivě porazili ve vyrovnaném zápase říčanské Figurky Slonů.

Medailové boje

V semifinále nastoupili Prague Devils A proti FUJ A a Žlutá Zimnice A proti Terrible Monkeys. Výsledky ukazují, že šlo o poměrně jasné zápasy. Prague Devils A vyhráli 15:9 a Žlutá Zimnice A vyhrála 14:8. Loňští finalisté se tak letos museli smířit pouze s bojem o bronz. Třetí místo nakonec obsadili FUJ A, když porazili Terrible Monkeys jasně 15:8.

Finále nabídlo bitvu dvou věčných rivalů. Hra byla po celou dobu zápasu vyrovnaná, ani jeden tým se nijak výrazně neutrhl. Prague Devils si sice vytvořili mírný náskok několika bodů, ale ten Žlutá zimnice dokázala na konci zápasu srovnat. Zápas tak dospěl do ultimate pointu, který získali Prague Devils.

Po třech letech se tak vrátili na mixový trůn. V letošní venkovní sezóně dokázali Prague Devils vyhrát mistrovství České republiky ve všech kategoriích a ukázali, že momentálně kralují české frisbee scéně.

Cenu Spirit of the Game si odváží tým Figurky slonů.

Výsledky
1. Prague Devils A
2. Žlutá Zimnice A
3. FUJ A
4. Terrible Monkeys
5. Prague Devils B
6. Velká Morava A
7. 3SB A
8. Kulatá šachovnice
9. Peacegg
10. Atruc
11. Prague 7 A
12. Žlutá zimnice B
13. TREE
14. Figurky slonů (Spirit of the Game)
15. Prague 7 B
16. 3SB B
17. Velká Morava B
18. FUJ B
19. Žďárecké pecky

Reklama