Hlavní obsah

Prague devils získali podruhé v historii titul mistrů republiky v mužské i ženské kategorii.

Letos poprvé se mistrovství republiky ve frisbee konalo ve východočeském Prosetíně. Překvapením byl sestup ženského týmu Yellow Blocku, bez medaile v openu zůstali letos také ambiciózní FUJ. Nejvýše umístěným mimopražským týmem v openu jsou PeaceEgg, kteří obsadili pátou příčku.

Foto: Ondřej Bouška

Vítězní Prague Devils

Článek
Fotogalerie

Tvrdé boje se odehrávaly v areálu s příjemným zázemím, hřiště samotná byla dobře upravovaná, ale krátká až na hranici regulérnosti. Pro více týmů se tak otevřela hra na dlouhou, špatné výhozy byly trestány přísně značeným brickem až téměř na polovinu hřiště.

OPENSkupině A dominovali FUJ, kteří vypadali, že je nemůže nic zastavit. Druhý favorizovaný tým Yellow Block se postaral o překvapení v zápase proti Písku. Pražský tým si většinu zápasu držel lehké vedení, v závěru však nechal soupeře stáhnout náskok na pouhý jeden bod. Za stavu 12:11 při hře do 13 bodů sebral PeaceEgg chytrým poachem Yellow Blocku disk a srovnal stav. V rozhodujícím bodě si písečtí opět sáhli v obraně na disk (Mára mohutným výskokem na dlouhou přihrávku), tuto zblokovanou přihrávku ale Pirát v zóně doskočil a zajistil tak Yellow blocku nejtěsnější vítězství.

V druhé horní skupině byl klíčový zápas Prague Devils proti Tree Monkeys. Níže nasazení Monkeys potvrdili narůstající formu během sezóny a dalo by se říct, že nedali Devils šanci. Rychle si vybudovali vedení, které jim pohodlně vystačilo na závěr zápasu, kdy jim Devils zónovou obranou konečně začali brát útoky. Prohrou 9:13 se Prague Devils prozatím vyřadili z role favoritů na titul.

Třetí týmy z horních skupin musely ještě večer odehrát baráž s vítězi spodních skupin. Letos snad poprvé ani jeden z nich nesestoupil a také to bylo poprvé, co baráž nehráli českobudějovičtí 3SB. Průběh baráže však nebyl bez dramatu, a zatímco Velká Morava si celkem snadno poradila s Pražskou Sedmou, zápas Písku proti říčanským Figurkám slonů patřil k vrcholným okamžikům turnaje. PeaceEgg si několikrát vytvořil vedení, aby jej vzápětí zase ztratil. Oběma málo početným týmům rychle docházely síly, ale nepolevovali v zarputilosti. Když nakonec PeaceEgg skóroval poslední bod na jednobodové vítězství, popadali vyčerpaní hráči Figurek na zem a všichni sklidili bouřlivý potlesk diváků, protože bylo vidět, že na hřišti nechali vše.

Zatímco vítězové horních skupin postupovali přímo do semifinále a mohli nedělní dopoledne věnovat odpočinku, druzí museli hrát ranní čtvrtfinále s vítězi baráže. To se později ukázalo jako výhoda, protože to byly právě oba rozehrané týmy, které poslaly vítěze skupin do zápasů o třetí místo. Yellow Block měl sice ve čtvrtfinále opět potíže se závěrem zápasu, když dokázal Velkou Moravu porazit o jediný bod, do semifinále však nastoupil jako úplně jiný tým a s favorizovanými Tree Monkeys držel krok celý zápas. „Náš úspěch v semifinále ovlivnily tři faktory," shrnuje po nečekaném jednobodovém vítězství trenér Yellow Blocku Jan Novák: „Stáhli jsme sestavu, takže nehrálo všech devatenáct hráčů. Byli jsme rozehraní z čtvrtfinále a v dnešním větru se nám dařila hra na dlouhou, kdy jsme buď přesně házeli, nebo alespoň vyhrávali souboje jeden na jednoho." S podobnou strategií nastoupili i do finále a udělali z něj dramatickou podívanou.

Vedle semifinále dvou týmů složených pro tuto sezónu se konalo semifinále týmů tradičních – Prague Devils a FUJ. Prague Devils měli ze soupeřů respekt. Suverénní vítězové skupiny vyzařovali sebevědomí a po loňské jednobodové porážce ve finále se letos cítili jako adepti na titul. Devils ale byli dobře připraveni a ranní zápas proti Písku je nestál moc sil. Dokázali tak získat zásadní break hned v úvodu zápasu a dostat se do vedení 3:1. Když se FUJům nedařilo srovnat, začali být viditelně nervózní a kupit chyby. Devils zdaleka nevyužili všechny z nich, ale na pojištění náskoku jim to stačilo. O výsledek se mohli začít bát v samotném závěru, kdy se FUJ opět dostali na jednobodový rozdíl, ale Devils si pohlídali rozhodující bod po větru a postoupili.

Na finále trochu zesílil vítr, který rozdělil hřiště na stranu po větru a proti větru. Dobýt „horní" zónu se jako prvnímu podařilo Yellow Blocku, čímž získal brzké dvoubodové vedení. Zbytek první půle se pak skórovalo převážně po větru. Těsně před poločasem se Prague Devils podařilo srovnat stav na 6:6. Protože ale poločas tentokrát nastal vypršením 45 minut a ne skórováním osmého bodu, přišli o možnost potvrdit vyrovnávací break útokem po větru. I přesto se brzy dokázali dostat do dvoubodového vedení. Čas vypršel za stavu 11:10, hrálo se do dvanácti a Devils vyhazovali po větru. Skvělý Fenclův výhoz zavřel Block do zadního rohu zóny, odkud se díky těsné osobní obraně a hrozbě Callahanu nemohl dostat. Pirátův zoufalý hod z lehu ještě se štěstím prošel, vzápětí však Yellow Block disk ztratil a Devils skórovali stylově overem vítězný bod na nebráněného hráče.

Prague Devils se stali posedmé v řadě mistry republiky. V rámci oslav vyhazovali nad hlavu nejstaršího člena týmu Michala Peškeho, který právě získal jubilejní desátý titul. Posledních šest vyhrál v barvách Prague Devils, čtyři v letech 1998-2001 s již neexistujícími Prague Lions.

ŽENYPrague Devils prošly ženským mistrovstvím bez porážky. Herní systém jim ve čtyřech hrách přihrál pouze dva soupeře – Velkou Moravu a 7 Opic. Oproti výkonům v kvalifikaci překvapily na finálovém turnaji FUJ, které dokázaly porazit ve skupině o jediný bod favorizovaný Yellow Block. Ten přijel v sobotu bez důležitých posil a nedokázal se udržet v první čtyřce. V neděli tak na něj zbyl pouze zápas o páté místo s Pískem, který si již podle očekávání pohlídal.

I přes sympatické výkony utekla FUJům medaile. V semifinále nestačily na dobře motivovaných 7 Opic a v zápase o třetí místo nedokázaly udolat Velkou Moravou. Moravský tým v semifinále nepřešel přes Prague Devils. Zápas sice dokázal v druhé půli zdramatizovat, ale na srovnání velkého náskoku pražského týmu to nestačilo.

Nejdramatičtější souboje nabídly oba duely Prague Devils a 7 Opic. Na straně Devils stála sehranost mladého týmu v čele s reprezentantkou Kristinou Medkovou, která se ve výborné formě vrátila z mateřské dovolené. Souhra týmu byla vidět především v propracované obraně, která děsila soupeřky poachy z nečekaných stran a dobře pohlídanou dlouhou. 7 opic je tým sestavený z mnoha zkušených hráček, které však začaly trénovat dohromady až tuto sezónu. I tak působily suverénně a dokázaly hrát jak úporně fyzicky, tak velmi férově, o čemž svědčí i zisk Spirit of the game. Z obou her vyšly úspěšněji Prague Devils. Stačilo však trochu povolit a Opice byly ihned připraveny převzít otěže zápasu. To se především projevilo v sobotní hře, kdy se skóre přelévalo z jedné strany na druhou a s koncem času bylo zcela vyrovnané.

Finálový zápas měl o něco jasnější průběh, hra byla také ovlivněna silnějším větrem. Devils tentokrát vedly celou dobu a vedení si dokázaly podržet až do konce, když vítězný bod skórovaly proti větru.

Pořadí open
1. Prague Devils
2. Yellow Block
3. Tree Monkeys A
4. FUJ (Spirit of the Game)
5. PeaceEgg
6. Velká Morava
7. Figursky Slonů
8. Prague 7
9. 3SB
10. Tree Monkeys B
11. Atruc
Pořadí ženy
1. Prague Devils
2. 7 Opic (Spirit of the Game)
3. Velká Morava
4. FUJ
5 Yellow Block
6. PeaceEgg

Reklama