Hlavní obsah

Třeboňské gymnázium letošním vítězem Středoškolské ligy v ultimate frisbee

Devět škol se utkalo v Praze o titul v letošním ročníku Středoškolské ligy. I přes nepříznivé počasí byly k vidění vyrovnané a napínavé zápasy a hlavní favorité tentokrát neuspěli. Po loňském bronzovém umístění se mistry stalo Gymnázium Třeboň.

Foto: Petr Kotěšovec

Náchodští gymnazisté předvedli několik skvělých závěrů zápasů a slaví stříbrné medaile, spolu s cenou Spirit of the Game.

Článek
Fotogalerie

Skupina ATato skupina byla velmi vyrovnaná a o vítězi nakonec rozhodovaly vzájemné zápasy. Nejlépe z nich nakonec vyšel obhájce loňského prvenství a jeden z hlavních favoritů i na letošní titul, gymnázium Jírovcova z Českých Budějovic. Na druhém místě skončilo gymnázium ze Žďáru nad Sázavou, které dokázalo v posledním zápase porazit dalšího velkého favorita, gymnázium Nad Alejí z Prahy. To bohužel doplatilo na termín turnaje, protože se to krylo s další školní akcí a tak tým nebyl na všechny zápasy v plné síle.

Čtvrté místo a poslední postupové do čtvrtfinále získalo Česko-anglické gymnázium z Českých Budějovic. Úspěchem byly remízy s hlavními favority. Poslední místo ve skupině obsadilo gymnázium Voděradská z Prahy, pro který to byl první ročník ligy a i přes prohru ve všech zápasech na turnaji, si odneslo cenné zkušenosti do příštích ročníků.

Skupina BPo odřeknutí OA z Chrudimi na poslední chvíli, se v této skupině utkaly pouze čtyři školy a v zápasech tak šlo především o nasazení pro čtvrtfinále. Skupinu suveréně vyhrálo gymnázium Špitálská z Prahy bez jediné porážky a zařadilo se tak mezi hlavní favority. Druhé místo si vítězstvím o bod nad Jiráskovým gymnáziem z Náchoda vybojovalo gymnázium Třeboň.

Více se pravděpodobně čekalo od gymnázia Boženy Němcové z Hradce Králové, které předvádělo velmi slušné výkony na kvalifikačních turnajích během sezóny. Ve skupině ale obsadilo až čtvrté místo, když prohrálo všechny skupinové zápasy.

ČtvrtfináleVe dvou čtvrtfinálových utkáních se prosadili hladce favorité, gymnázium Jírovcova a gymnázium Špitálská. Gymnázium Třeboň až příliš hladce vyřadilo favorita gymnázium Nad Alejí, který právě na tento duel postrádal své hlavní opory. Zbylo na něj tak konečné páté místo.

Nejnapínavějším čtvrtfinálovým zápasem bylo utkání Náchoda se Žďárem nad Sázavou. Žádný tým nedokázal soupeři odskočit a musel tak rozhodnout až poslední bod, který vybojovali studenti z Náchoda. Žďárské gymnázium se na turnaji, stejně jako v celém ročníku prezentovalo velmi sympatickými výkony a v tom dalším ročníku by už mohli promluvit do bojů o medaile.

Boj o titulV prvním semifinále, jihočeském derby mezi Třeboní a Českými Budějovicemi, se čekala vyrovnaná bitva, ale studenti z Třeboně si se svým soupeřem poradili poměrně snadno 8:5.

Napětí nakonec přineslo až to druhé semifinále mezi Náchodem a gymnáziem Špitálská. Pražský tým zatím v turnaji neztratil ani jeden zápas a i toto utkání nasvědčovalo, že ta výzva bude stát až na finálovém soupeři. Jenže závěr utkání všechno otočil naruby. Pražané třikrát v zápase vedli o dva body, ale Jiráskovo gymnázium pokaždé dokázalo skóre srovnat. Naposledy právě na konci utkání a vynutilo si tak rozhodnutí v posledním bodě. Špitálská měla dvakrát šanci skórovat, ale neproměnila a náchodští, stejně jako ve čtvrtfinále, svou šanci využili a probojovali se tak trochu překvapivě, ale nutno říct že zaslouženě, do finále.

Zklamané gymnázium Špitálská nakonec dokázalo v dalším vyrovnaném zápase vybojovat bronzové medaile, když porazilo Jírovcovo gymnázium. To poprvé v tříleté historii ligy neskončilo na stupni vítězů.

Třeboň nabuzená dobrými výkony ze čtvrtfinále a semifinále, vlétlo do utkání o titul jako vítr a snadno si vybudovala pohodlný náskok, který byl v polovině zápasu 6:2 a vše ukazovalo na snadné vítězství. Náchod ale na turnaji předvedl již několik skvělých závěrů zápasů a nevzdal se ani tentokrát. Postupně náskok ukrajoval až na rozdíl pouhého bodu, na skóre 7:6. Čas už vypršel a bylo jasné, že pokud Třeboň promění, utkání skončí, v opačném případě se bude hrát ještě jeden rozhodující bod.

Ani jeden tým dlouho nedokázal využít svých šancí, turnoverů bylo v tomto bodě asi 5 na každé straně. Nakonec se to přeci jenom podařilo Třeboni, která tak slaví svůj premiérový titul v lize. Náchod může být ale s druhým místem také spokojený, navíc podpořený ziskem ceny Spirit of the Game.

Venkovních turnajů se v letošním ročníku zúčastnilo celkem 20 škol a projekt tak pokračuje v pozvolném růstu počtu účastnících se škol. Další ročník bude zahájen kvalifikačním turnajem v říjnu.

Výsledné pořadí:
1. Gymnázium Třeboň
2. Jiráskovo gymnázium Náchod
3. Gymnázium Špitálská Praha
4. Gymnázium Jírovcova České Budějovice
5. Gymnázium Nad Alejí Praha
6. Gymnázium Žďár nad Sázavou
7. Gymnázium Boženy Němcové Hradec Králové
8. Česko-anglické gymnázium České Budějovice
9. Gymnázium Voděradská Praha
Spirit of the Game: Jiráskovo gymnázium Náchod

Reklama