Hlavní obsah

Nový ročník evropské PGA Tour odstartoval, hrát se bude i v Česku

ŠANGHAJ/PRAHA

Teprve o víkendu skončila ve španělské Valderramě letošní sezóna evropské golfové série PGA (EPGA Tour) a už dnes odstartovala sezona pro rok 2009. A protože seriál dávno překročil evropské hranice, začalo se v čínské Šanghaji. Špičkový golf na nejvyšší úrovni se ale v nové sezoně vrátí také do České republiky - na přelomu července a srpna se uskuteční turnaj v Čeladné na severní Moravě jako Czech Golf Open.

Článek

Nový ročník série je v mnohém revoluční. Předně získal mocné sponzory, kteří napomohli tomu, že na EPGA Tour vznikne podobný systém hodnocení, jaký představuje na americké Fedex Cup. V evropském podání se jedná o takzvaný "Závod do Dubaje" (Race to Dubai), na jehož konci se během turnaje ve Spojených arabských emirátech rozdělí najednou dvacet miliónů dolarů.

Závěrečný turnaj s názvem Dubai World Championship se uskuteční v druhé polovině listopadu příštího roku. Kvalifikuje se do něj nejlepších šedesát hráčů z Race to Dubai. Turnaj bude mít dotaci 10 miliónů dolarů a vítěz si odveze 3,6 miliónu. Prvních patnáct golfistů z konečného pořadí celoročního hodnocení si rozdělí dalších 10 miliónů, přičemž vítěz obdrží dva.

V Americe se bude muset šetřit

Větší příliv peněz, který se na okruhu bude rozdělovat, zákonitě přiláká i více největších hvězd, které dosud až na výjimky startovaly především na štědřejším okruhu PGA Tour na americkém kontinentu. Tam ale podle současných odhadů budou v příštím roce muset pořadatelé kvůli současné ekonomické krizi zvolit úspornější režim.

Svoji příslušnost k evropskému okruhu už dříve ohlásili nejlepší světoví hráči, jako jsou Anthony Kim, Camilo Villegas a také Phil Mickelson, kteří dokonce složili i nevelké zápisné, které v přepočtu činí šedesát tisíc korun. Do budoucna nevyloučil větší množství startů ani Tiger Woods, ale toho ještě čeká několikaměsíční rekonvalescence po operaci koleních vazů.

Aby mohl být hráč na okruhu EPGA Tour hodnocen, musí odehrát nejméně dvanáct turnajů, z toho sedm je ale společných pro obě největší série. Už dříve program obou Tour pravidelně kombinovali i nejlepší Evropané včetně Sergia Garcíi, Padraiga Harringtona či čerstvého vítěze poslední EPGA Tour Roberta Karlssona.

Naposledy zasahuje Tour do dvou let

Zvláštností nové sezóny je také její délka, která naposledy přesahuje do dvou kalendářních let. Od roku 2010 se totiž Tour vrátí k programu, který bude kopírovat roční kalendář. I proto turnaj v Šanghaji i ten, který se uskuteční za týden v Hongkongu, budou v termínové listině dvakrát - za rok budou předcházet dubajskému finále.

V Šanghaji se ve čtvrtek už odehrálo první kolo, po kterém vede švédský profesionál Henrik Stensson se sedmi údery pod par. Hned za ním jsou seřazeni největší favorité turnaje García, Kim a obhájce trofeje Mickelson.

Do České republiky se elitní seriál vrátí v létě po dvanácti letech. Rozhodlo se o tom na březnovém jednání představitelů EPGA v britském Wentworthu. Naposledy se v tuzemsku hrál takový turnaj v roce 1997 na Karlštejně, kde zvítězil slavný německý hráč Bernhard Langer.

Reklama