Hlavní obsah

ME 2026 a MS 2031 házenkářek bude hostit nová Arena Brno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženské házenkářské mistrovství Evropy v roce 2026 a mistrovství světa o pět let později bude hostit nová multifunkční Arena Brno, která by měla být dokončena v květnu přespříštího roku. Organizátoři to potvrdili na dnešní tiskové konferenci v Brně. Věří, že premiérová velká akce novou halu na zápasy českých reprezentantek zaplní.

Foto: David Švarc/Česká házená

Ilustrační foto

Článek

„Věřím, že Arenu Brno, která bude mít 12.500 míst, vyprodáme. Po nás je Brno takovým centrem, je v polovině republiky a z každého koutu je přibližně dvě nebo dvě a půl hodiny. Myslím si, že si Brno takovou halu zasloužilo,“ řekl prezident Českého svazu házené Ondřej Zdráhala.

„Je to druhé největší město republiky a bylo potřeba, aby se tady daly konat nejen sportovní akce, ale i kulturní. Při přípravě Eura 2026 Brno přišlo jako ideální nejen polohou, ale i infrastrukturou, hotely a celkovou vybaveností města a u nás vyhrálo,“ dodal.

Také hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich věří ve velký zájem. „V nové hale by to měl být první šampionát, takže to bude obrovská atrakce pro lidi, že možná nepřijdou jen za házenou, ale prohlédnout si halu a zažít atmosféru sportovního eventu v nových prostorách. Pokud se to podaří, tak si myslím, že to strašně moc pomůže atmosféře zápasů a nádnímu týmu. Hlavně v roce 2026 to bude naprosto unikátní a hala bude natřískaná,“ uvedl.

Stavba se stihne podle plánu, věří organizátoři

Organizátoři věří, že stavba se stihne podle plánu. „Obavy nemáme, protože jako záložní variantu jsme dali Rondo (Winning Group Arénu). Na mistrovství Evropy nemohu být místa na stání a z kapacity 7700 by to kleslo na 6500, což je pořád pro základní skupinu v pořádku. Ale budeme obrovsky rádi, když se nová hala dostaví a my budeme moct nabídnout větší prostor a zázemí pro fanoušky,“ doplnil Zdráhala.

Euro od 3. do 20. prosince 2026 Česko uspořádá s Polskem, Slovenskem, Rumunskem a Tureckem. MS 2031 (od 3. do 21. prosince) se bude konat v Česku a Polsku (v Katovicích a Sosnovci).

„Já se moc těším, protože hrát před domácím publikem je neskutečné. Ve všech zápasech, které doma odehraje, dokážeme skoro porazit i nejlepší týmy na světě. Brněnská atmosféra v roce 2026 by mohl být trošku i zlomová pro naši házenou a mohly bychom se posunou ještě o krůček výš třeba i do semifinále,“ řekla brankářka Sabrina Novotná.

„Bude to něco mimořádného. Taky se hrozně těším. Myslím si, že si tu podporu ještě neodkážeme moc představit. Budeme se snažit udělat maximum, aby akce dopadly co nejlépe,“ doplnila křídelnice Kristýna Königová.

Vrcholná házenkářská akce se naposledy v tuzemsku uskutečnila ještě před rozdělením federace v roce 1990, kdy Československo uspořádalo také v Brně MS mužů. Za poslední dvě sezony házená zaznamenala historicky nejvyšší návštěvnost na mužskou i ženskou reprezentaci.

Reklama

Související témata: