Hlavní obsah

Mnichov se zbarvil do českých barev. Fantazie, slzy na krajíčku, oceňují házenkáři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před dvěma roky to měli fanoušci českých házenkářů blízko do Bratislavy, jenže šampionát se kvůli covidu hrál před poloprázdnými tribunami. S o to větším nadšením přivítali, že národní tým hraje svou skupinu na mistrovství Evropy v nedalekém Mnichově. Do bavorské metropole jich už na úvodní utkání s Dánskem dorazilo několik tisíc.

Foto: Ivo Dudek/Česká házená

Čeští fanoušci zaplavili Mnichov, na ME v házené jich dorazily tisíce.

Článek

Mnichov (od našeho zpravodaje) - Zubří, Strakonice, Jičín, Plzeň, Lovosice… České vlajky s nápisy měst z celé republiky lemovaly téměř vyprodanou mnichovskou Olympiahalle, do které zavítalo 11615 diváků z dvanáctitisícové kapacity. Fanoušci už před utkáním vzali útokem místní bary a posilněni nějakým tím tuplákem pak zamířil na stadion.

Už při nástupu bylo znát, kdo bude mít v souboji s dánskými mistry světa v hledišti navrch. „Když jsme zpívali s kluky hymnu a s námi ji zpívalo několik tisíc českých fanoušků, měl jsem slzy na krajíčku. Obrovský zážitek,“ rozplýval se 21letý Jonáš Patzel, debutant na velké akci. „Doufal jsem, že si do Mnichova hodně Čechů najde cestu. A stalo se tak, vytvořili fantastickou kulisu,“ oceňoval.

Foto: Hana Vrbková/Česká házená

Jonáš Patzel v utkání proti Dánsku na mistrovství Evropy házenkářů v Mnichově.

Už od první minuty čeští příznivci hnali národní tým dopředu hlasivkami, bubny i potleskem. A sami asi moc nevěřili tomu, že reprezentanti drželi v poločase cennou remízu 9:9. „Dělali pro nás ohromně moc, byli náš osmý hráč. Prostě fantazie,“ liboval si zkušený brankář Tomáš Mrkva.

Když se ve druhé půli rozjela dánská mašina, která si nakonec došla pro vítězství 23:14, přece jen kulisa trochu ochabla. Na nejbouřlivější červené peklo se však házenkáři mohou těšit v sobotu, kdy má na klíčový duel s Portugalskem dorazit přibližně čtyři tisíce českých fanoušků.

„Mrzí mě, že jsme je neobdarovali vítězstvím. Ale snad to napravíme proti Portugalcům,“ věří Jonáš Patzel. „Doufám, že nás v sobotu fanoušci poženou za vítězstvím,“ doplnil ho kapitán Mrkva.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.