Hlavní obsah

Dánsko - Česko 23:14Skvělý první poločas, pak už čeští házenkáři proti mistrům světa nestíhali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Byl to poločas plný naděje. Jenže pak dánský gigant vrátil české házenkáře zpátky do reality. Národní tým po třiceti minutách s trojnásobnými mistry světa z posledních tří šampionátů díky skvělé defenzivě držel remízu 9:9, ale po přestávce se úvodní utkání mistrovství Evropy v Německu proměnilo v jednoznačnou záležitost. Seveřané zvítězili 23:14.

Foto: Angelika Warmuth, Reuters

Čeští házenkáři bojovali v prvním utkání na ME s Dánskem

Článek

Mnichov (od našeho zpravodaje) - Už nástup hráčů na palubovku naznačil, že český výběr bude mít převahu minimálně v hledišti. Do mnichovské Olympiahalle totiž dorazilo několik tisíc českých fanoušků, kteří od první minuty reprezentanty hlasitě podporovali a radovali se z úvodní trefy Tomáše Pirocha.„Fantastická atmosféra, patří jim velký dík,“ pochvaloval si i brankář Tomáš Mrkva.

Národnímu týmu poté odešla koncovka, téměř dvanáct minut zůstal bez gólu. Babák neproměnil sedmičku a Dánům hned třikrát v krátkém sledu pomohla tyčka. Favorit odskočil do vedení 4:1, ale poté začala výtečně pracovat česká defenziva v čele s Matějem Havranem a také Mrkvou, který stihl doléčit zranění z přípravného utkání. „Cítil jsem se stoprocentně, proto jsem nastoupil. Pár gólů si samozřejmě vyčítám, ale spolupráce s obranou fungovala skvěle,“ oceňoval zkušený 34letý brankár.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Tomáš Mrkva se snaží zakročit proti sedmičce Mikkela Hansena.

Češi se rázem dotáhli na 4:4 a ve zbytku poločasu už soupeře do výraznějšího náskoku nepustili. V útoku se dařilo střídajícímu Stanislavu Kašpárkovi, jenž nádherným technickým zakončením s rotací srovnával svou třetí trefou na 7:7. Odvážný debutant na velké akci Jonáš Patzel pak dělovkou ze spojky otočil skóre na 9:8, ale poslední slovo si před přestávkou vzali Dánové.

Přesto pouhých devět inkasovaných gólů za poločas od mistrů světa se jevilo jako naprosto zázrak. „To jsem asi nezažil, takový výsledek po poločase. Ale proti takovým hvězdám jsme to rozhodně brali,“ říkal Jonáš Patzel.„V obraně famózní výkon celého týmu. Věřili jsme, že svým týmovým duchem dokážeme vyrovnat kvalitu soupeře,“ líčil Mrkva.

Jenže vysoko nastavenou laťku nedokázali čeští házenkáři udržet. Po trefě Reichla na 10:10 znovu zůstali dlouhých dvanáct minut bez vstřelené branky, když opakovaně ztroskotávali na brankářské dvojce Emilu Nielsenovi.„Útok nám vůbec nevycházel. Je to moje zodpovědnost, snažili jsme se udělat změny, ale nevyšlo to. Nielsen byl úžasný,“ ocenil kvalitu soupeře trenér Xavier Sabate.

A tentokrát už se jeho svěřencům přestalo dařit i v defenzivě a Dánsko si vypracovalo klíčový šestigólový náskok. S pěti vstřelenými brankami za poločas se vyhrávat prostě nedá. „I takové zápasy se stávají. Nic nevycházelo. Útok musíme zlepšit,“ uvědomoval si Mrkva.

Závěr utkání už si největší favorit celého turnaje pohlídal a po vítězství 23:14 zapsal první dva body do tabulky skupiny F, v jejímž prvním duelu Portugalci zvládli duel s Řeckem poměrem 31:24. Právě s Portugalskem odehraje národní tým klíčový duel o postup v sobotu od 18:00. „Klukům jsem říkal, ať nevěší hlavu. V sobotu do toho půjdeme na plné pecky,“ slíbil Mrkva.

Utkání skupiny F mistrovství Evropy házenkářů v Mnichově:
Dánsko - Česko 23:14 (9:9)
Sestava a branky Česka: Mrkva, Hrdlička - Hrstka, Piroch 2, J. Patzel 1, Štěrba, Kašpárek 3, Reichl 1, Babák 2, Trkovský, Havran, Klíma 1, V. Patzel 4/1, Solák, Zeman, Režnický.
Nejvíce branek Dánska: Hansen 5/4, M. Landin, Pytlick oba 4. Rozhodčí: K. Gasmi, R. Gasmi (oba Fr.). Sedmimetrové hody: 4/4 - 2/1. Vyloučení: 3:3. Diváci: 11.615
1.Dánsko110023:142
2.Portugalsko110031:242
3.Řecko100124:310
4.Česko100114:230

Reklama