Hlavní obsah

Německý rekord, švýcarská ostuda: Aspoň si diváci mohli v klidu vychutnat popcorn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dechberoucí atmosféra. Úvodní duel mistrovství Evropy házené navštívilo na fotbalovém stadionu v Düsseldorfu neuvěřitelných 53 596 diváků, což je světový rekord tohoto sportu. Převaha domácích fanoušků si užívala jízdu svých oblíbenců, Němci totiž převálcovali Švýcarsko jednoznačně 27:14. Švýcaři utrpěli až ostudný debakl, ve druhém poločase čekali na gól téměř 17 minut!

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Němečtí házenkáři na úvod mistrovství Evropy před rekordní návštěvou zostudili Švýcarsko.

Článek

Fanoušci v posledních řadách asi potřebovali dalekohled, aby na palubovku o rozměrech 40×20 metrů vůbec dohlédli, to ale na kouzelné kulise utkání vůbec neubralo.

„Ten řev, když jsme vcházeli na hřiště, je naprosto nepopsatelný. Každý víkend hraju bundesligu, ale tohle bylo něco jiného. Jako hrát před mořem lidí. Museli jsme si to užívat, protože už se to možná nebude opakovat,“ rozplývala se německá spojka Philipp Weber.

Kulisu si užívaly oba celky, leč Švýcarům zápas dost zhořkl. „Snažili jsme se, aby atmosféra nebyla tak dobrá tím, že to dneska kvůli nám ani nebyl pořádný zápas. Aspoň si diváci mohli vychutnávat svůj popcorn, aniž by se obávali o výsledek,“ říkal s pořádnou dávkou sarkasmu gólman Nikola Portner. „Sarkasmus stranou, samozřejmě je to úžasná reklama pro náš sport,“ dodal poté kapitán.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Duel ME v házené v Düsseldorfu sledovalo 53 596 diváků, ti v posledních řadách neviděli téměř nic.

Ten sice předvedl několik pěkných zákroků, ale jeho výkon zastínil na druhé straně fantastický Andreas Wolff, jenž si připsal 14 zákroků se 61procentní úspěšností.

„Je snadné toho tolik pochytat, když před vámi pracuje tak skvělá obrana. Vím, že jsem jedním z lídrů, a jsem rád, že jsem to prokázal a mohl pomoct týmu,“ líčil 32letý brankář. „Věřil jsem, že nás očekávání narvaného stadionu nerozdrtí. Fanoušci byli úžasní, nemám slov,“ rozplýval se.

V zemi našich západních sousedů je házená sportem číslo dvě hned za fotbalem. Zatímco světový šampionát Německo pořádalo už sedmkrát, mistrovství Evropy se zde koná poprvé. A Němci ho berou pořádně vážně.

„Je to nejdůležitější turnaj pro německou házenou za hodně dlouhou dobu a víme, že si nemůžeme zahrávat. Pochybnosti jsme ale zahodili hned prvním zápasem, sešlápli jsme plyn a nohu na podlaze budeme držet i v Berlíně,“ přislíbil Wolff. Právě v hlavním městě pokračuje skupina A, ve které Němci narazí ještě na Francii a Severní Makedonii, jejichž vzájemný zápas skončil výhrou Francouzů 39:29.

Reklama