Hlavní obsah

Role lídra? Prostě jen házím míč na bránu, směje se Klíma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je mu teprve 24 let, ale s jeho góly se na mistrovství Evropy házenkářů hodně počítá. Matěj Klíma, produktivní levá spojka, si však pozici lídra příliš nepřipouští. „Už když jsem před dvěma roky dostal v národním týmu větší roli, nijak jsem si to nebral. Prostě jsem jen hodil párkrát míč na bránu a ono to tam padlo,“ směje se střelec německého Lipska.

Foto: Česká házená

Matěj Klíma by měl patřit k oporám české házenkářské reprezentace na ME.

Článek

Mnichov (od našeho zpravodaje) - V bundeslize patří do elitní dvacítky střelců, oporou by měl být i v české reprezentaci, která dnes od 20:30 hodin vstoupí do šampionátu proti mistrům světa z Dánska.

„Hlavu si z toho nedělám, máme dost kvalitních hráčů, kteří mě můžou zastoupit, kdyby se mi náhodou nedařilo. Ale samozřejmě chci týmu co nejvíc pomoct,“ líčí Klíma. „Tlak je vždycky, před zápasy jsem nervózní, ale to musí být. Je to sport,“ podotýká.

Jede už na své třetí mistrovství Evropy. Před čtyřmi roky kvůli zranění turnaj předčasně opustil, před dvěma roky v Bratislavě českému výběru o gól unikl postup ze skupiny, když remizoval s pozdějšími vítězi Švédy. „Teď hlavně chceme postoupit, pobýt tady co nejdéle. To nás může posunout i do dalších let,“ uvědomuje si.

Soupeř hned na úvod je ale ohromně těžký. „Bojujeme za český národ. Až uslyšíme hymnu, víme, že necháme na palubovce úplně všechno,“ slibuje Klíma. Ve skupině házenkáři posléze ještě vyzvou v sobotu Portugalsko, s nímž se nejspíš porvou o druhou příčku, a v pondělí papírově nejslabší Řecko.

„Těšíme se hodně. Příprava byla dlouhá, jenom trénovat bez zápasů není ono,“ usmívá se. „Ale líbí se mi, jak držíme za jeden provaz a jsme skvělá parta. Jenom to k úspěchu nestačí, ale je to skvělý základ. V tomhle prostředí se pracuje výborně. Podporujeme se, i když se nedaří,“ libuje si.

A oceňuje i přínos španělského kouče Xaviera Sabateho, který převzal reprezentaci před rokem a třičtvrtě. „Baví mě to s ním, i když je komunikace někdy složitější kvůli té španělské angličtině. Ale udělali jsme už velký kus práce. A uvidíme, kam jsme se dostali. Dost nám ukáže už první duel,“ míní Klíma.

Jelikož působí v Německu, sám moc dobře ví, jak je v zemi našich západních sousedů házená populární. „Prostě ji tady žerou. Olympijská hala, kde budeme hrát, vypadá skvěle a je obrovská. Má být vyprodáno, na atmosféru se hodně těším,“ připouští opora Lipska, kde Klíma nedávno podepsal smlouvu až do roku 2027.

„Byl jsem překvapený, že nabídka přišla takhle brzo a na takhle dlouho. Ale s přítelkyní se tam cítíme výborně, takže jsem moc neváhal. Teď mám jakousi jistotu a můžu se dál rozvíjet,“ pochvaluje si.

Jen další dva čeští reprezentanti mají tu čest hrát v nejlepší házenkářské lize světa. „Je hodně složité se z Česka dostat do bundesligy. Ale člověk musí bojovat, mně to vyšlo dobře. Ukázal jsem se ve druhé německé lize a otevřely se mi dveře nahoře,“ popisuje rodák z Ivančic svou cestu přes pražskou Duklu a posléze Lübeck-Schwartau, kde aktuálně působí i jeho krajan Vojtěch Patzel.

„Oproti druhé lize máme v Lipsku excelentní zázemí. Naše hala je pořád navíc vyprodaná, kolem pěti tisíc diváků, jinde mají ještě o dost větší kapacitu a taky ji naplní. Je sranda tady hrát. Naplňuje mě to,“ dodává Klíma.

Reklama