Hlavní obsah

Šance překvapit byla, míní házenkářky. Stále ale mohou přepsat historii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pětatřicet minut se držely na dostřel obrovskému favoritovi. Pak však českým házenkářkám odešla střelba a Francii ve čtvrtfinále mistrovství světa podlehly jednoznačně 22:33. „Samozřejmě jsme zklamané a smutné. I jako outsideři jsme věřily, že se může náš sen ještě posunout a že můžeme překvapit,“ říkala po utkání v norském Trondheimu spojka Markéta Šustáčková.

Foto: Profimedia.cz

Zklamané české házenkářky po vyřazení ve čtvrtfinále MS.

Článek

Velmi solidní výkon v prvním poločase, ale vysoko nastavenou laťku nedokázaly české reprezentantky udržet. Po snížení Jeřábkové na 17:18 zkraje druhé půle olympijské šampionky dominovaly. „Zapnuly ještě na vyšší level. Skvěle přecházely do útoku,“ oceňovala sílu soupeře Šustáčková.

Favoritkám hodně pomohlo střídání brankářek. Laura Glauserová zakončila duel s neuvěřitelnou úspěšností zákroků 67 procent. „Klíčový faktor. Zavřela bránu a my jsme se nedokázaly prosadit. Když už jsme si vytvořily šance, tak jsme je neproměnily,“ mrzelo 26letou pravou spojku.

Foto: David Švarc/Česká házená

Česká házenkářka Anna Franková v utkání proti Francii.

Svůj protějšek musela pochválit i gólmanka českého týmu Sabrina Novotná. „Všechna čest Lauře. Ztroskotaly jsme na ní,“ uznala. Sama do branky zamířila nečekaně už po pár minutách utkání, protože jednička Petra Kudláčková si ani jednou nesáhla na míč. A Novotná se chytla fantastickým zákrokem nohou proti brejku Valentiniové.

Brankářka Kynžvartu tak dlouho držela naděje českého týmu. „Věřily jsme v dobrý výsledek, což jsme potvrzovaly v první půli. Stále tu byla šance, ale Francie ukázala, že je světový tým. Zápas zlomila hned po pěti minutách druhého poločasu,“ mínila Novotná.

Další zázrak českého týmu se tak nekonal, ale svěřenkyně norského kouče Benta Dahla stále mají dostatek motivace. Teď mají dva dny na odpočinek, poté v pátek vyzvou poraženého čtvrtfinalistu z utkání Švédska s Německem a v neděli uzavřou turnaj duelem o páté, případně sedmé místo.

A jelikož je nejlepším českým umístěním v historii osmá příčka, cíl je jasný. „Pořád můžeme zabojovat o historický úspěch. Musíme se sebrat a hrát dál,“ uvědomovala si Šustáčková.

Reklama