Hlavní obsah

Žolík šel do brány, ale ani on házenkáře nespasil. Teď už toho bylo fakt dost, ví 44letý Galia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Reprezentační kariéru ukončil oficiálně už téměř před rokem. Přesto si 44letý Martin Galia ještě jednou, naposledy, oblékl dres národního týmu. Kouče gólmanů trenéři využili jako žolíka pro klíčový duel skupiny proti Portugalsku. Legendární brankář odchytal necelých patnáct minut, ale ani on nedokázal odvrátit porážku 27:30. „Velké zklamání,“ líčil po duelu, který rozhodl o tom, že čeští házenkáři nepostoupili do hlavní fáze.

Foto: Hana Vrbková/Česká házená

Martin Galia se na jeden zápas vrátil do české házenkářské reprezentace

Článek

Mnichov (od našeho zpravodaje) – Když se v listopadu zranila brankářská dvojka Šimon Mizera, začala tajná mise s krycím jménem Žolík Galia. „Přímo na tenhle zápas jsem se od listopadu připravoval, když jsme se domluvili, že budu v nominaci,“ prozradil velezkušený gólman po svém 220. startu v reprezentaci.

Člen realizačního týmu byl dopsán na soupisku už před úvodním duelem s Dánskem, ale v něm dělal dvojku Jan Hrdlička. Trenéři si Galiu pošetřili až pro Portugalsko. „Považuju ho pořád za jednoho z nejlepších českých gólmanů, proto jsem ho nominoval. Přináší ohromné zkušenosti a velké charisma. Mohlo to přinést zásadní rozdíl pro tenhle zápas nejen na kurtu, ale i mimo něj,“ vysvětlil svůj postup španělský kouč Xavier Sabate.

Přednost od první minuty samozřejmě dostal Tomáš Mrkva, ale tomu se příliš nedařilo, a tak šel ve 27. minutě za velkého potlesku tribun do branky právě Galia. A hned proti první střele si připsal výborný zákrok. „Vždycky pomůže, když se povede chytit první ránu. Měl jsem nastudované video a střelu jsem přečetl,“ popisoval.

Ovšem v úvodu druhé půle se rozpadla celá česká defenziva, které už nedokázal pomoct ani legendární gólman. „Mrzí mě, že jsem nedokázal týmu pomoct a neurvali jsme vítězství,“ litoval.

Čechy mohla mrzet hlavně druhá část prvního poločasu, kdy inkasovali šest gólů po sobě, a především zahodili všechny čtyři sedmičky. „Tristní úspěšnost střelby nás ubíjela, už bylo těžké se zvednout. Kluci odvedli maximum, ale nebylo nám přáno, stejně jako před dvěma roky v Bratislavě. Ale to je sport, příště musíme být zase o trochu lepší,“ podotkl Galia.

„Hodně hořké. Cyklus trval dva roky, dlouho jsme se připravovali a chtěli jsme postoupit ze skupiny. Je to obrovské zklamání,“ těžko hledal slova brankář karvinského Baníku, kde rovněž trénuje gólmany.

A byl to jeho skutečně poslední zápas v národním týmu? „Nikdy neříkej nikdy, ale teď už toho bylo fakt dost. Jednou skončíte a už by to měl být opravdu konec. Teď jsem zaokrouhlil svůj počet startů a už by to snad mělo být opravdu všechno. Dojedeme turnaj a budu se soustředit na roli brankářského specialisty,“ doplnil Galia.

Reklama