Hlavní obsah

Chomutovská pohádka. Piráti se po krachu derou zpátky, vydřeli postup do první ligy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Prvoligoví, už jsme zase prvoligoví,“ neslo se z plic chomutovských fanoušků na zimním stadionu v Havířově. Chomutov to dokázal, ovládl dramatické finále 2. ligy 4:3 na zápasy a v první lize nahradí Znojmo. V posledním utkání musel otáčet nepříznivý stav, ale nakonec zvítězil 3:2. I díky trefě 45letého útočníka Viktora Hübla. „Jsem nesmírně šťastný, že jsem se ještě rozhodl pokračovat,“ líčil pro stream Pirátů šťastný matador po své 26. sezoně v profesionálním hokeji. A třeba gólman Michal Petrásek má s sebou neuvěřitelný lidský příběh se šťastným koncem.

Foto: Michal Polák/Piráti Chomutov

Chomutov i díky příspěvku 45letého Viktora Hübla (druhý zleva) postoupil do první ligy.

Článek

Hořkosladká story chomutovského hokeje je známá, ale pojďme si ji přece jenom v rychlosti připomenout. Po čtyřech extraligových sezonách přišel v roce 2019 pád do první ligy. Piráty poté trápily obrovské finanční potíže. V základní části sice skončili čtvrtí, ale vedení hráčům dlužilo výplaty. Klub propustil všechny hráče starší 22 let a skončil v insolvenci.

Tým spadl až do amatérské krajské ligy. První sezonu navíc zrušil covid, ve druhé už se Severočeši vydali za snem vrátit do města profesionální hokej. Soutěž ovládli a postoupili do 2. ligy. Do týmu posléze nalákali litvínovské legendy Viktora Hübla s Františkem Lukešem. Loni sice jejich cestu ukončilo v semifinále Znojmo, teď už ale Piráti slaví.

V play off přešli přes pražské celky Kobru a Letňany, posléze Vyškov. A ve finále si poradili i s ambiciózním Havířovem, který se po roce toužil vrátit do Chance ligy. „Výborná série. Oba celky si zasloužily postoupit. My jsme byli šťastnější. Ale tohle mužstvo mělo sílu od prvního do posledního zápasu,“ oceňoval trenér Martin Pešout, kterému navíc v play off kvůli zranění chyběl klíčový muž, 41letý Lukeš. „Klaním se před týmem, jak se dokázal vypořádat s touhle ztrátou,“ smekl kouč.

Piráti mohli slavit už v sobotu před 4642 převážně domácími fanoušky, ale po nepovedeném výkonu se série vrátila do Slezska, kde se rovněž hrálo před obdobnou návštěvou a úžasnou kulisou. Po nervydrásajícím souboji se nakonec raduje Chomutov i s velezkušeným kapitánem Hüblem. „Tenhle titul si užiju stejně jako s Litvínovem,“ culil se hned po utkání pro živý stream Pirátů.

„Už jsem myslel, že půjdu do důchodu. Ale jsem nesmírně šťastný, že jsem se ještě rozhodl pokračovat,“ přiznal chomutovský rodák. „Zažil jsem titul v Litvínově a už jsem myslel, že skončím kariéru nějakým prohraným zápasem. A teď se povedlo tohle. Sice ve 2. lize, ale vůbec to neshazuju,“ líčil Hübl.

Ačkoliv tedy naznačil konec bohaté kariéry, po přímém dotazu ho potvrdit nechtěl. „Ještě nevím. Vždycky říkám, že si dám čas na rozmyšlenou. Chvilku si orazím a uvidím, jak si nastavím hlavu,“ poznamenal.

Foto: Michal Polák/Piráti Chomutov

Chomutovský brankář Michael Petrásek.

Cesta Pirátů nabídla i jeden velmi silný lidský příběh. Na konci prosince přišel do Chomutova z Děčína brankář Michal Petrásek. V kariéře odchytal 80 zápasů i za extraligový Litvínov, minulou sezonu začal v prvoligovém Přerově, jenže poté ho skolila zákeřná Bechtěrevova choroba, která postihuje páteřní obratle.

Dostával se do stavů, že se vůbec nemohl pohnout, navíc přišel o zdroj příjmu ve chvíli, kdy čekal narození druhého dítěte. Pak ovšem na nemoc zabrala bioléčba a 32letý gólman se navzdory prognózám doktorů vrátil k hokeji.

Další smůla ho potkala při přestupu do Chomutova, kdy prodělal boreliózu, ale stihl se vrátit aspoň na závěr finálové série. „Tohle by mě vůbec nenapadlo. Jsem strašně šťastnej,“ soukal ze sebe dojatý Petrásek.

Finále play off druhé hokejové ligy - 7. zápas:
Havířov - Chomutov 2:3 (1:1, 1:2, 0:0), konečný stav série 3:4
Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články