Hlavní obsah

Ostuda a potupa, nehledá česká osmnáctka výmluvy. Fibigr se fanouškům omluvil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tohle byla pořádně zbytečná a bolestná blamáž. Čeští hokejisté do 18 let dopřáli Kazachstánu první výhru v elitní kategorii v historii. Národní tým padl 3:4 v prodloužení a hráči i trenér David Čermák těžko hledali slova. „Strašně špatný výkon, takhle jsme si to vůbec nepředstavovali. To, co jsme si proti Švédsku vyhráli, jsme proti Kazachstánu ztratili,“ připustil kouč v rozhovoru pro hokej.cz.

Foto: IIHF

Zklamaná česká střídačka po porážce s Kazachstánem.

Článek

Čermákovi svěřenci zahodili šanci pojistit si druhé místo ve skupině, které by jim zaručilo papírově snadnějšího soupeře pro čtvrtfinále. Klíč byl přitom zdánlivě snadný. Stačilo outsidera porazit jakýmkoliv způsobem. Jenže Češi prohospodařili náskok 2:0 i 3:2 a potřebné dva body nezískali. „Myslím, že v hlavě jsme nebyli na ten zápas nachystáni. Přece z toho nemůžeme být nervózní,“ mínil Čermák.

Ještě ostřejší a sebekritičtější hodnocení pak volil obránce Jakub Fibigr. „Těžko se mi hledají slova. Se vším respektem k soupeři, tohle je ostuda. Takový zápas nemůžeme v životě prohrát,“ líčil asistent kapitána pro Český hokej.

Čeští mladíci soupeře sami vrátili do zápasu. „Kolik jsme měli ztrát puků a prohraných soubojů, to je něco neuvěřitelného,“ soukal ze sebe Fibigr. „Oni bojovali, my jsme si šli zahrát. Prostě průser. Chtěl bych se omluvit všem, kteří se na to dívali. Tohle je potupa,“ uvědomoval si 17letý bek působící v kanadské juniorce OHL a přidal i pár peprnějších výrazů.

Místo klidné přípravy na čtvrtfinále teď osmnáctka bude v úterý přát Švýcarsku, aby alespoň o bod obralo Švédy, což by národnímu týmu pomohlo ke druhé příčce. Když Seveřané získají všechny body, odsunou české hokejisty na třetí příčku. To by znamenalo pro čtvrteční klíčový duel turnaje silného soupeře, buď domácí Finsko, nebo USA. „Sami jsme si to strašně zkomplikovali. Měli bychom se probrat, a to urychleně,“ velel Fibigr.

Foto: IIHF

Trenér českých hokejistů do 18 let David Čermák.

Před trenérským triem Čermák, Richard Žemlička a Jaroslav Nedvěd teď stojí těžký úkol. „Po dnešku potřebujeme zlepšit úplně všechno, a to asi nestihneme,“ podotkl hlavní kouč. V úterý však dostanou hráči volno. „Hráli jsme čtyři zápasy v pěti dnech,“ vysvětlil Čermák. „Ve středu si dáme trénink a musíme se nachystat na čtvrtfinálového soupeře,“ doplnil.