Hlavní obsah

Jako v zámoří, hokejovým Rysům budou fandit psi. Skvělý nápad, říká útočník Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prožitek, který hokejoví fanoušci na českých zimních stadionech ještě nemohli zakusit, chystají pro své příznivce ve Frýdku-Místku. Tamní prvoligový klub zve na utkání proti Třebíči (v sobotu 17. února) majitele psů i jejich čtyřnohé parťáky.

Foto: HC Frýdek-Místek

Ve Frýdku-Místku půjdou na hokej také psi

Článek

S myšlenkou spojit hokej a psy přišla Lada Peterková, manželka Jana Peterka, sportovního ředitele třinecké hokejové organizace, do níž prvoligový klub z Frýdku-Místku patří. „Vždycky jsem milovala psy a sami doma fenku máme. A uvědomuju si, že ne všichni psi se mají tak dobře jako ten náš. Vím, že není reálné zachránit všechny, ale chtěla jsem pomoct i jinak než jen poslat peníze,“ uvedla Peterková, která s nápadem před loňskými Vánoci oslovila manažera frýdeckomísteckých Rysů Jakuba Mikulíka.

A výsledkem několika málo schůzek byl nápad pozvat majitele psů na utkání a získat tím peníze pro neziskovou organizaci Čtyřlístek pro hafany. Akce ponese název Puky a Tlapky. „Oslovila jsem Kubu, protože má skvělé nápady, a vymysleli jsme tohle,“ popisovala Lada Peterková.

Klub pro návštěvníky se čtyřnohými společníky vyčlení část tribuny. „Sektor pro sto šedesát diváků bude protentokrát patřit divákům se psy, kterých bude moci přijít maximálně čtyřicet, aby měli dostatek místa,“ upozornil Mikulík, jenž se inspiroval v zámoří, kde jsou v nižších soutěžích zápasy, na které mohou lidé přijít společně se svým psem, stále populárnější.

Akce Puky a Tlapky ve Frýdku-MístkuVideo: HC Frýdek-Místek

„Tam s tím nikdo nemá problém. Oblečou psa do dresu, koupí mu vstupenku a jdou. Tady to nikdo zatím nezkusil, budeme první a popravdě moc nevíme, co od toho čekat. Třeba bude ten sektor poloprázdný, ale může se stát, že bude takový zájem, že se někteří na stadion ani nedostanou. Uvidíme,“ usmíval se Mikulík a dodal, že zvláštní vstupenku psí společníci potřebovat nebudou.

Utkání doprovodí soutěže pro děti v házení puků, lidé budou moci přispět psům v útulku přímo na stadionu přes QR kód, který najdou na speciálních kartičkách. Na těch jsou vyobrazení hráči HC Frýdek-Místek s opuštěnými hafany ze Čtyřlístku.

Fotogalerie

„To focení bylo hodně fajn. Sám mám doma dva pejsky, s bývalou manželkou jsme chodívali do útulku venčit, takže mě to hodně oslovilo. Je to skvělý nápad,“ svěřil se frýdecko-místecký útočník Radek Veselý. „Na druhou stranu si to moc nedokážu představit. Co když jim bude vadit ten randál,“ nastínil možný zádrhel Veselý.

„Víme, že na hokeji jsou bubny, hluk a jsou psi, kteří ho těžce snášejí. Přítelkyni našeho syna Jonáše (útočníka Vítkovic - pozn. aut.) se ten nápad hodně líbil a říkala, že by přišla, ale neví jak jejich pes. Že by se mohl bát. To se stát může a počítáme s tím. Já na hokej s naší Aryou určitě ale půjdu,“ řekla Peterková.

Přímo na stadionu budou také lidé z útulku Čtyřlístek a vybraní tamní čtyřnozí klienti. „Věřím tomu, že je strašně moc lidí, kterým není osud opuštěných či týraných psů lhostejný. A kdyby každý dal padesátikorunu nebo něco těm pejskům z útulku přinesl, tak to bude velké vítězství. I kdybychom pomohli jednomu psovi, kdyby jediný našel nový domov, tak budeme šťastní,“ zdůraznila Peterková.

Fotogalerie

„My rádi pomáháme. Máme trochu smůlu v tom, že jsme přesně mezi Třincem a Vítkovicemi a nemáme tolik fanoušků jako tyhle týmy. O to více se snažíme být vidět. Zavedli jsme tady takový slogan – Dva břehy, jeden tým. Frýdek-Místek leží na dvou březích řeky Ostravice, která město rozděluje, ale taky spojuje. A o to se snažíme taky, spojovat a pomáhat,“ uvedl Mikulík.

„Nedávno jsme měli na hokeji nemocného Šimonka a taky jsme házeli puky, snažili jsme se mu pomoct. Teď budeme mít pejsky, jsme vidět i na různých městských akcích, chceme bavit i pomáhat. Věříme, že pomáhat s námi budou chtít také naši fanoušci a zapojí se do tematického zápasu, který má v Kanadě a USA již dlouholetou tradici. Hokej pro pejsky děláme poprvé, ale pevně věřím, že ne naposledy. A že třeba inspirujeme i další kluby,“ uvedl manažer HC Frýdek-Místek.

Kanaďan Helewka: Štěkot z hlediště je zábava

Nedávná posila třineckých Ocelářů, kanadský útočník Adam Helewka, má se zápasy, na kterých jsou přítomni také psi, osobní zkušenost. Zažil je, když hrál v zámořské nižší soutěži AHL.

„Je to pro fanoušky skvělý zážitek, vzít si sebou do haly svého pejska, dívat se na hokej, setkat se s jinými majiteli psů,“ říká. „Je to určitě něco jiného než obvykle a je skvělé slyšet občasný štěkot z hlediště. Vždy je to zábava pro hráče i fanoušky, účastnit se takovýchto zápasů.“

Obavy o bezpečnost lidí, ale také psů vyvrací. „Samozřejmě tradiční hokejoví fanoušci jdou na zápas, aby sledovali hokej, ale pro některé lidi je přítomnost psů v hale o to větší zábava. Nikdy jsem neviděl ani neslyšel o tom, že by s pejsky v hale byly nějaké problémy. Je to výborný nápad a tyto zápasy běží hladce. Je fajn pro fanoušky zažít něco nového,“ zdůrazňuje Helewka.

Reklama

Související témata:
HC Frýdek-Místek