Hlavní obsah

Na Ukrajině zažil válku, teď pomáhá v boji o extraligu. Stane se válečný uprchlík kladenským katem?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hokejistům Zlína pomáhá při snaze proniknout zpět do české nejvyšší soutěže na první dobrou i netradiční žolík. Je jím dvacetiletý nadějný Ukrajinec Stanislav Sadovikov, který v minulém roce utekl z válečné vřavy v rodné zemi a útočiště našel v České republice, kde svými výkony poutá pozornost dalších klubů. Chybět nebude ani v právě startující baráži s kladenskými Rytíři. „Prošel si těžkým obdobím a určitě ho to žene dopředu,“ popisuje legendární obránce Jan Srdínko v hokejovém pořadu Příklep.

V sestavě Zlína se daří válečnému uprchlíkovi. Těžká zkušenost ho žene dopředu, zní v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek

Válečný uprchlík, který už v roce 2014 musel kvůli vpádu ruských vojsk opustit Doněck a vydal se směrem k Dněpru, může na první dobrou líčit jeden hrůzný okamžik za druhým. Dvacetiletý Sadovikov loni definitivně odcestoval z válkou zmítané Ukrajiny do Dánska, kde se pokoušel hokejově prorazit v tamním Herlevu. „Určitě si prošel těžkým obdobím. Myslím si, že ho to všechno žene dopředu. Má neskutečnou vůli i hokejové dovednosti," popisuje kvality mladíka bývalý obránce Jan Srdínko.

V Dánsku se však hokejově neprosadil. Během sezony pak obdržel nabídku od českého prvoligového týmu PSG Berani Zlín. A neváhal. „Je to výborný bruslař, i silově je na tom dobře," líčí sedminásobný mistr republiky Srdínko. „Zlín zřejmě jeho angažováním nejprve chtěl pomoct juniorce, která se v tu dobu pohybovala na konci tabulky," přemýšlí nahlas ve studiu Sport.cz.

Z mizérie k titulu v Chance lize. Průvan Zlínu prospěl. Úryvek z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Sadovikov během letošní sezony stihl odehrát 23 zápasů za zlínskou juniorku, stejný počet prozatím přidal i v seniorském týmu. Jeden start má i za druholigový Výškov. „Chvíli létal od juniory k A-týmu, měl toho hodně. Trochu ho uvařili. Když si ale odpočinul, dostal se do toho, tak je nesmírně platný v důležitých fázích zápasů. Klobouk dolů," smeká před nadějným hokejistou i legendární bek.

Hokejisté Kladna se připravují na start baráže proti ZlínuVideo: Sport.cz

Ačkoli se mladý Ukrajinec v seniorském týmu zatím gólově prosadil pouze jednou, přesto se v základní sestavě zabydlel i v play off bojích. A právě zde přišla prozatím jeho jediná trefa, na kterou se jistě bude pokoušet navázat i v barážových bitách proti extraligovému Kladnu. "Má neskutečnou vůli i hokejové dovednosti. Když ho v A-tým viděli, tak zjistili, že je schopný pomoct i áčku," dodává Srdínko, host v hokejovém pořadu Příklep.

Baráž o účast v české nejvyšší soutěži startuje již 16. dubna na ledě kladenských Rytířů.

Reklama