Hlavní obsah

Vsetín zřejmě první ligu hrát nebude

PRAHA

Naděje na dodatečné zařazení Vsetína do druhé nejvyšší soutěže zřejmě brzy zhasne. Šestinásobný český mistr, který byl v červnu vyloučen z extraligy, měl totiž doložit po jednání s užším zastoupením výkonného výboru České svazu ledního hokeje (ČSLH) garance o zaplacení dluhů a zajištění na nadcházející sezónu. Podle předsedy ČSLH Vratislava Kulhánka jsou však dokumenty doručené ze vsetínské strany na konci uplynulého týdne nedostatečné.

Foto: www.hc-vsetin.cz

Zimní stadión ve Vsetíně.

Článek

"Sám ještě musím dokument prostudovat, protože jsem se vrátil z dovolené. Ale mám zprávy, že Vsetín nesplnil to, co jsme chtěli," uvedl v pondělí pro ČTK Kulhánek. Podle něj valašský klub nedoložil, že jeho finanční situace je konsolidovaná. "Je tam například uvedeno, že předpokládají, že 40 miliónů dluhů bude řešeno kapitalizací. Dvacet miliónů korun na sezónu má dát sponzor, jehož jméno ani není uvedeno. A odkud bude zbytek financí, v dokumentech také není," doplnil Kulhánek.

Materiál mají k dispozici členové výkonného výboru, kteří ho ještě posoudí. "Budu jednotlivé členy obvolávat, ale vypadá to, že dokumenty nebudou dostačující," pokračoval Kulhánek. Naděje Vsetína na zařazení tak podle všeho ztroskotá už na první podmínce, která byla v pátek 27. srpna jako vstřícné gesto stanovena.

Pokud by Vsetín totiž doložil své finanční zajištění, které by garantovalo dokončení ročníku v druhé nejvyšší soutěži, musely by být splněny ještě další podmínky. ČSLH by podpořil dodatečně zařazení klubu v případě, že by Asociace profesionálních klubu ledního hokeje (APK LH) zrušila baráž a zavedla přímý sestup a postup do extraligy. Další stanovenou podmínkou pak byl souhlas většiny prvoligových a druholigových klubů.

Vsetínští se hodlají bránit u soudu

Doplnění Vsetína do první ligy by musel schválit na mimořádném jednání výkonný výbor ČSLH. Po vyloučení totiž klub může být podle řádů zařazen do nejnižší soutěže, tedy krajského přeboru. "Vypadá to, že se mimořádný výkonný výbor svolávat nebude," dodal Kulhánek s ohledem na dodané dokumenty. Sejde se tak až při pravidelném jednání 13. září, přičemž první liga startuje o den dříve.

Prvoligové kluby mají svůj předsezónní aktiv v úterý. Na něm se sice bude o Vsetínu mluvit, ale jeho zařazení do soutěže na programu nebude.

Druhá nejvyšší soutěž se pro nadcházející ročník rozšířila na šestnáct účastníků a zástupci klubů už dávali najevo, že s dodatečným zařazením valašského klubu nesouhlasí. Zdá se, že v jejich rozpisu se nic měnit nebude. "Dokumenty ukazují, jak by to asi chtěl Vsetín dělat, ale nejsou tam žádné garance," řekl ČTK Josef Drda, který při jednání se Vsetínem zastupoval prvoligové kluby.

Vsetín byl vyloučen z extraligy v červnu hlasy deseti klubů nejvyšší soutěže kvůli neplnění podmínek pro účast. Vedení extraligy totiž nemohlo čerpat z jeho sedmimiliónové bankovní garance peníze na zaplacení vsetínských dluhů, protože se ukázalo, že jde jen o termínovaný vklad města. Nevyřešeny byly i další finanční závazky.

Vyřazení Vsetína potvrdila i arbitráž hokejového svazu. Vsetín čeká ještě na své případné zařazení do první ligy, pokud k tomu nedojde, chce se obrátit k civilnímu soudu.

"Dohodli jsme se na společném postupu s lidmi z akciové společnosti Vsetínská hokejová. Pokud nám nedají první ligu, půjdeme k soudu. Napadneme rozhodnutí arbitráže, požádáme o vydání předběžného opatření na pozastavení startu extraligy a využijeme všech právních možností k tomu, abychom hokej zachránili," nechal se slyšet místostarosta Vsetína Lubomír Gajdušek.

Reklama