Hlavní obsah

Chtěl jsem obětovat výsledek zápasu se Švédy, překvapil Pešán. Nakonec tak učinit nemusel

Za každou cenu chtěl, aby do čtvrtečního souboje se Švédy zasáhly i nerozehrané posily z Detroitu Zadina s Hronkem, kteří do Prahy přiletěli teprve v pondělí večer. Tak moc mu na tom záleželo, že byl trenér české hokejové reprezentace Filip Pešán dokonce ochoten obětovat výsledek duelu se Třemi korunkami. Nakonec nemusel a jeho tah se mu navíc vrchovatě vyplatil. Zadina k výhře 3:2 v prodloužení přispěl dvěma góly, Hronek asistencí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenéři Filip Pešán (vpravo) a Martin Straka během utkání se Švédy.

Článek

Jste spokojený, jaký výkon vaši svěřenci proti Švédsku podali?

Naprostá spokojenost nebude asi nikdy. Opět jsme měli několik okének, speciálně v úvodu utkání, kdy nás častokrát podržel vynikající Šimon Hrubec v bráně. Ale opět jsme stupňovali tempo, hráči se rozehráli a pak jsme si pomohli přesilovou hrou, které do té doby byly naší Achillovou patou. I když jsme inkasovali branku na 1:2, dokázali jsme vyrovnat a podle mě jsme byli o chloupek lepší v prodloužení a zaslouženě jsme brali bod navíc.

Onen přesilovkový zásah Zadiny na 1:1 padl po kombinaci se Špačkem a Hronkem. Mohla by tato trojice být na MS přesilovkovou zbraní vašeho týmu?

Na to je moc brzy. Kluci takhle hráli poprvé a bez tréninku přesilové hry. Spíš reagovali jeden na druhého, ale bylo vidět, že Filip Zadina je střelec a dneska to potvrdil.

Dokonce hned dvakrát, asistenci si pak připal jeho klubový spoluhráč z Detroitu Filip Hronek. Těší vás, jak se hned ukázali, přestože do Prahy přiletěli ze zámoří teprve v pondělí večer?

Jsem samozřejmě rád, že se jim zápas povedl. Měli jsme v plánu je hlavně dostat do zápasu, ať ten jejich výkon bude jakýkoliv. Prostě jsme nechtěli, aby dlouho čekali na sobotní zápas, po němž zase bude následovat skoro týdenní pauza. V podstatě jsme chtěli obětovat výsledek zápasu se Švédy, jen aby nerozehraní kluci přesto v utkání byli. Jsem rád, že jsme nakonec výsledek obětovat nemuseli a oni utkání v podstatě rozhodli.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český obránce Filip Hronek během utkání se Švédy.

Jak se vám líbil výkon v národním týmu debutujícího obránce Libora Hájka?

Libor neodehrál lehké utkání. Po pauze a cestování šel do zápasu téměř bez tréninku. Myslím ale, že byl jedním z našich nejlepší obránců.

A brankář Šimon Hrubec?

Podal velmi spolehlivý výkon, podobně jako Roman Will proti Finsku. Prostě klidný a spolehlivý výkon, kterým dal týmu šanci se při závarech uklidnit a začít hrát svoji hru. Šimon nám dal velkou šanci vyhrát zápas, což je jeho role a on ji naprosto splnil.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Brankář Šimon Hrubec při utkání se Švédy.

V sobotu vás čeká generálka na MS proti Rusku. Najdou se ještě hráči, u kterých jste nyní na vážkách, jestli je po souboji se sbornou vzít na šampionát do Rigy, nebo je z nominace vyřadit?

Určitě se takoví hráči najdou. K týmu se během následujících dnů ještě připojí obránce Klok a útočníci Vrána s Kubalíkem, takže určitě ještě budeme z týmu vyřazovat, abychom se dostali na počet hráčů, který chceme. Nejsem ale schopen ještě říct, kdo to bude. Třeba Kuba Galvas zápas se Švédy dohrál se zraněním a odjíždí do nemocnice na rentgen. Těch otazníků bude během následujících hodin několik a budeme reagovat podle zdravotního stavu a situace.

MS v hokeji 2021:

Reklama