Hlavní obsah

Koho vezme Jalonen na Karjalu? Ve Švýcarsku září útočníci, ve Finsku gólmani

Finský kouč českých hokejistů Kari Jalonen poctivě objížděl extraligové stadiony a už ve čtvrtek by měl odtajnit nominaci na turnaj Karjala. Jeho tým na něm v Turku vyzve Finy a Švýcary, první zápas v sezoně ho čeká ještě předtím 10. listopadu v Českých Budějovicích proti Švédsku. Adepty do národního mužstva má však Jalonen i v zahraničí. Formu si drží několik hráčů na severu Evropy, ale excelují především útočníci ve Švýcarsku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Jiří Sekáč měl spor s bývalým trenérem Pešánem. Vrátí se do reprezentace pod Jalonenem?

Článek

V zemi helvétského kříže působí především v reprezentaci osvědčená jména. Michael Špaček z Ambri-Piotta s Romanem Červenkou v Rapperswilu okupují elitní desítku kanadského bodování. Pravidelně se prosazují i Matěj Stránský (Davos) s Janem Kovářem (Zug). „Záleží, co Jalonen od turnaje očekává. Dává smysl, aby jeli zkušení Kovář s Červenkou? Ti by měli dostat volno. Není potřeba je zkoušet, mohou jet rovnou na vrcholnou akci," míní bývalý hokejista a nyní spolukomentátor ČT Milan Antoš.

Bod na zápas sbírá v Lausanne další forvard Jiří Sekáč. Ten však měl do národního týmu cestu uzavřenou poté, co se na mistrovsví světa 2021 nepohodl s bývalým trenérem Filipem Pešánem. „Sekáče mám rád. Dává hokeji maximum a pod novým koučem by měl dostat druhou šanci," myslí si mistr extraligy se Slavií z roku 2003.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český obránce David Sklenička

Se švýcarskou ligou je podle něj kvalitou srovnatelná nejvyšší švédská soutěž. „Dost jsem ji sledoval, zdá se mi hodně dobrá a organizovaná. Líbil se mi hlavně David Sklenička," vypichuje 26letého obránce Brynäs. Účastník čtyřech světových šampionátů uzavírá s bilancí 3+11 elitní desítku kanadského bodování.

Z legionářů na Severu Evropy je nejproduktivnější. Po devíti bodech má na kontě dvojice z Oskarshamnu Jiří Smejkal s Hynkem Zohornou. A když se přesuneme do Finska, tam šest gólů a stejný počet asistencí nasbíral Lukáš Jašek. „Ten by určitě měl jet. V reprezentaci odehrál devět zápasů, ale na vrcholnou akci se nedostal," upozorňuje Antoš na 25letého útočníka Lahti Pelicans.

Ve Skandinávii působí i ještě mladší hráči s minimální, potažmo nulovou reprezentační zkušeností. Ani 22letý bek Libor Zábranský z Jukuritu, ani 21letý forvard Radek Mužík z Luley, by se však podle Antoše do nominace spíš vejít neměli. „Nejsem zastánce toho, aby se vzal mladý hráč, dostal čtyři střídání a jen se rozkoukával. Když už ho brát, musí dostat prostor," míní.

Mezi brankáři by se nabízel Šimon Hrubec z Curychu, jehož úspěšnost zákroků se vyšplhala na parádních 95 procent, ale aktuálně se zotavuje ze zranění v horní části těla. Prostor by tak mohli dostat gólmani působící ve Finsku. Patrik Bartošák i Marek Langhamer si drží úspěšnost kolem 93 procent. Je však možné, že přednost dostanou brankáři z extraligy. „Nedá se říct, kolik má cenu brát hráčů z ciziny," dodává Antoš.

Reklama

Související témata: