Hlavní obsah

Nula by byla hezká, ale i tak jsem spokojený, říká český hrdina s maskou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na dva české góly stačilo čtrnáct střel, Švédové jich měli více než dvojnásobek, přesto odešli poraženi. Efektivnější v koncovce na stockholmském ledě byl národní tým opírající se o stoicky klidného gólmana, jehož festival skvělých zákroků obral domácí na úvod Švédských hokejových her o sebedůvěru. Marek Langhamer sahal v šestém reprezentačním utkání po premiérové nule, ale přišel o ni devatenáct vteřin před koncem při jediném gólu soupeře.

Foto: Henrik Montgomery, ČTK/AP

Brankář Marek Langhamer byl v utkání se Švédy velkou jistotou vítězů.

Článek

„Přišel mi hodně divný led. Moc jsme na širokém hřišti nebruslili, takže jsme ani neměli odpověď na forčeking soupeře a byli docela dost pod tlakem, ale zvládlo se to a vyhráli jsme. Nula by byla hezká, ale já jsem spokojený, že máme tři body," říkal pro ČTK Langhamer, jenž má druhý skalp stejného soupeře během šesti dnů. „Švédové byli určitě hodně namotivovaní po debaklu v Ostravě, ale zase to neuhráli," usmál se gólman.

„Ztracené čisté konto mrzí hlavně kvůli Langošovi, protože chytal fantasticky a držel nás nad vodou. Je nám to vůči němu blbý, dostat takhle těsně před koncem gól," říkal v Radiožurnálu autor první české branky David Sklenička.

„Výsledek je dobrý a moc se mi líbil správný bojovný duch v týmu. Naprosto vynikající výkon předvedl Langhamer a musím také vyzdvihnout, že výbornou práci odvedli hráči na oslabení. Zároveň si ale musíme upřímně přiznat, že jsme nebyli tak silní v útoku, tam byly znát velké změny," citovala ČTK trenéra Kariho Jalonena.

„Bylo to daleko těžší utkání než v sobotu. Švédové byli lepší a měli spoustu dobrých šancí. Sice se mi povedlo otevřít skóre, ale pak jsme jen bránili. Nakonec jsme si pomohli využitou přesilovkou a už jsme to měli vzadu dohrát na nulu. Důležitý je však konečný výsledek, který zní v náš prospěch," uvažoval Sklenička.

Hronek a Vrána, posily z Detroitu, se museli rychle přizpůsobit. „Samozřejmě je to na evropském kluzišti trochu jiný hokej a člověk si potřebuje zvyknout. V systému byla nějaká okýnka, která musíme zacelit, ale naštěstí to dobře dopadlo a všichni jsme rádi za výhru," tvrdil střelec druhého českého gólu Jakub Vrána. Další útočník David Krejčí odehrál utkání po sedmi týdnech. „Docela to šlo. Na nějakých věcech potřebuju zapracovat, ale zápasový rytmus bych měl tady chytit," uvedl pro ČTK.

Reklama

Související témata: