Hlavní obsah

Potřebujeme peníze do kasy, vysvětluje Špaček se smíchem volbu kapitána nároďáku

Malmö/Praha

Je to logická volba. Kapitánem české hokejové reprezentace na Švédských hrách trenéři určili libereckého útočníka Michala Birnera. Čtyřiatřicetiletý účastník dvou mistrovství světa, Světového poháru v Torontu v roce 2016 i olympijských her v Pchjongčchangu 2018 je nejstarším a s 63 starty za nároďák i nejzkušenějším hráčem českého výběru na turnaji v Malmö.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Michal Birner bude na Švédských hrách nosit na dresu kapitánské céčko.

Článek

„Je nejzkušenější hráč v tomto výběru a zaslouží si to. Potřebujeme taky nějaké peníze do kasy, takže je důležité, aby se Michal trochu pochlapil," usmíval se asistent hlavního trenéra Pešána Jaroslav Špaček.

Asistenty Birnera, jenž naposledy reprezentoval v dubnu 2018 před světovým šampionátem v Dánsku, budou obránce Tappary Tampere Michal Moravčík a pardubický forvard Ondřej Roman.

Češi vstoupí do Švédských her ve čtvrtek od 19 hodin soubojem s domácím výběrem Tří korunek. Do branky se postaví Patrik Bartošák, před ním se bude točit sedm obránců a kompletní čtyři útočné formace. Mimo hru zůstanou zadák Gazda a forvardi Suchý, Kodýtek a Blümel. Debut v seniorské reprezentaci tak zažije útočník Mladé Boleslavi Oscar Flynn a nejspíš i obránce Komety Filip Král, jenž bude připraven jako sedmý obránce.

„Bude to hodně bruslivý zápas. Švédové hrají doma a budou na nás chtít od začátku vytvořit velký tlak. Prvních pět šest střídání bude hodně důležitých a věřím, že pak se tempo srovná. Když budeme dobře zacházet s pukem a Švédy nepustíme do tlaku, bude to v pořádku a zápas půjde podle naší taktiky," míní Špaček.

V sobotu v pravé poledne čeká svěřence trenéra Filipa Pešána Finsko, o den později rovněž od 12 hodin Rusko.

Předpokládaná sestava Česka proti Švédsku:
Bartošák - D. Musil, Moravčík, Šulák, Němeček, Klok, Vitásek, F. Král - Lenc, M. Špaček, Birner - Flek, O. Roman, M. Stránský - R. Koblížek, Tomášek, Smejkal - Ordoš, Lakatoš, Flynn.

Reklama

Související témata: