Hlavní obsah

Švédsko - Rusko 4:2Švédové porazili i Rusy, Češi tak Karjalu nevyhrají

Po triumfu nad Českem 4:1 zvítězili hokejisté Švédska na turnaji Karjala i nad Ruskem, které v Helsinkách porazili 4:2. Česká reprezentace vedená koučem Filipem Pešánem tak už před zápasy s Finskem a Ruskem ví, že ani šestibodový zisk nebude stačit k celkovému prvenství na úvodním turnaji seriálu Euro Hockey Tour v olympijské sezoně. Mladá sborná je bez bodu, přestože favoritovi statečně vzdorovala a v první polovině utkání se jí povedlo dvakrát vyrovnat. Dva góly vítězů dal útočník Carl Klingberg.

Foto: Profimedia.cz

Útočník ruské sborné Matvej Mičkov před brankářem Švédska Gustafem Lindvallem.

Článek

Ruský výběr, na jehož střídačce po náhlém odjezdu hlavního trenéra Olega Brataše zaskočil Sergej Zubov, držel se Švédy dlouho krok. A to i díky brankáři Askarovovi, který po šesti minutách zlikvidoval sólo Frederika Olofssona, jenž mohl využít v oslabení obrovské chyby Rusů při rozehrávce na vlastní modré čáře. Početní výhodu pak měli i Švédové a brzy po jejím skončení otevřel skóre zakončením zblízka Bengtsson.

Ze druhé třetiny uběhlo jen 77 sekund a bylo vyrovnáno díky výstavní brance Mičkova. Obrovský ruský talent, který za měsíc oslaví teprve 17. narozeniny, nabral za švédskou brankou odražený kotouč pohotově na čepel a florbalovým zakončením nachytal Lindvalla. Mičkov se stal nejmladším střelce v historii ruské reprezentace. O rekord připravil kanonýra Ovečkina, který se prosadil v roce 2003 ve věku 17 let a 11 měsíců.

Rusové si sice vyrovnání neužili příliš dlouho, neboť už ve 24. minutě vrátil se trefil Klingberg, ale o dalších 85 sekund později bylo znovu vyrovnáno zásluhou Galimova. Švédové se po polovině utkání ubránili v dalším oslabení a ve 35. minutě znovu udeřili, když se prosadil zdařilou tečí na brankovišti důrazný Lander.

Ještě do druhé přestávky mohl vyrovnat Chusnutdinov, jenže Lindvall byl proti. Poté, co Rusové na začátku třetí části nevyužili přesilovku, už Švédové zápas kontrolovali. Klingberg přidal v 47. minutě po krásné akci pojistku, v 56. minutě ještě trefil tyčku Pudas.

Hokejová Karjala, součást Euro Hockey Tour v Helsinkách:
Švédsko - Rusko 4:2 (1:0, 2:2, 1:0)
Branky a nahrávky: 19. A. Bengtsson (F. Olofsson, Djoos), 24. C. Klingberg (Själin, Bromé), 35. Lander (Hansson, Själin), 47. C. Klingberg (Lander, Bromé) - 22. Mičkov (Muchamadullin, Galimov), 26. Galimov (Tělegin, Koromyslov). Rozhodčí: Kaukokari, Vikman - Nikulainen, Sormunen (všichni Fin.). Vyloučení: 3:1. Bez využití. Diváci: 1818.
Švédsko: Lindvall - Pudas, Tömmernes, Djoos, Djuse, Hansson, Själin - C. Klingberg, Lander, Bromé - Bengtsson, F. Olofsson, Holmberg - Viksten, Linus Johansson, Bristedt - J. Olofsson, De La Rose, Everberg. Trenér: Johan Garpenlöv.
Rusko: Askarov - Smirnov, Nikišin, Jelesin, Muchamadullin, Koromyslov, Tělegin, Grudinin, Savikov - Raševskij, Voronkov, Těrtyšnyj - Mičkov, Galimov, Vovčenko - Chusnutdinov, Ponomarjov, Čibrikov - Čechovič, Guslistov, Svečkov. Trenér: Sergej Zubov.
Tabulka:
1.Švédsko220008:36
2.Finsko110003:03
3.ČR100011:40
4.Rusko200022:70

Reklama

Související témata: