Hlavní obsah

Dva zápasy, nula vstřelených gólů, 97 inkasovaných! Náš gólman je fantastický, šokuje kouč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sport má být především zábava, kdy výsledky nejsou nejpodstatnější. Přesně takovým heslem se nejspíš řídí švédský hokejový tým Laangshyttan z provincie Dalarna. Klub založený v roce 2021 působí v jedné z regionálních skupin tamní páté nejvyšší soutěže a po dvou odehraných kolech nové sezony na první gól stále čeká. Na tom by nebylo nic až tak zvláštního (fanoušci Komety můžou potvrdit), kdyby ale naopak neinkasovali dohromady 97 branek…

Foto: Jerome Miron, Reuters

Hokej - ilustrační foto

Článek

„Hledáme hráče, kteří chtějí mít radost z hokeje. Měli jste pauzu od hokeje nebo váháte, zda s ním pokračovat? Přijďte to s námi zkusit, jsme veselá parta, která se chce bavit a hrát hokej,“ umístil před měsícem inzerát na oficiální stránky klubu jeho trenér Stefan Warg (pouhá shoda jmen se švédským obráncem, jenž v minulé sezoně nastupoval za Spartu).

Nábor zatím neprobíhá podle ideálního scénáře. Vždyť poslední zápas musel klub odehrát jen se dvěma formacemi tvořenými převážně teenagery. Výsledky tomu odpovídaly - úvodní porážku 0:43 vystřídala prohra 0:54. Statistika střel na bránu? 5:127 a 8:172…

Před duelem s Hedemorou se její trenér nechal slyšet, že účast Laangshyttanu v soutěži je hloupost. Předseda Hedemory pak dodal, že dokonce může jít o bezpečnostní riziko.

Warg si však s takovými vyjádřeními těžkou hlavu nedělá. „Tato kritika vypovídá více o nich než o nás. My jen chceme hrát hokej a bavit se. Pokusili jsme se sestavit tým, stavíme na tom, co máme, a budeme se snažit zlepšovat. Pro většinu mých hráčů to byl druhý zápas v životě. Neabsolvovali před tím ani žádná přípravná utkání,“ prohlásil pro švédský deník Aftonbladet.

Slova uznání má i pro teprve šestnáctiletého gólmana Midase Lappalainena, který úvodní duel odchytal celý a v tom druhém střídal po druhé třetině za stavu 0:33. Za sto minut tedy inkasoval 76 gólů, zároveň má ale na kontě 162 úspěšných zákroků, suverénně nejvíc v celé soutěži.

„Je fantastický. Opravdu dobrý brankář, kterého se vyplatí v budoucnu sledovat. Samozřejmě, je pro něj obtížné chytit všechny střely,“ uvedl Warg.

Svým svěřencům stanovil cíl, který se nyní jeví přinejmenším jako velmi ambiciózní. „Chtěli bychom v této sezoně vyhrát alespoň jeden zápas a doufám, že se nám to povede. Dostáváme však příliš mnoho gólů, to je asi jediná nepříjemná věc na tom všem. S tím jsme nepočítali,“ krčí rameny Warg.

A tak je spíš otázkou, jestli se naopak jeho mužstvo nezapíše do knihy rekordů švédského hokeje v tom negativním smyslu. Historicky nejvyšší prohra se datuje do září roku 1974, kdy Larsbo podlehlo Morgaardshammaru 1:72. Poražený celek ale tehdy přišel o gólmana a do branky musel 16letý fanoušek, který hokej do té doby nehrál, a dokonce měl problémy se zrakem.

Reklama

Související témata: