Hlavní obsah

Evropská Florida! Český útočník válí hokej na francouzské Riviéře

Nice

Teplo, slunce, moře. Všude palmy a majestátní borovice. I v zimě zahrádky plné lidí. Vítejte v Nice. Málokoho napadne, že ve vyhlášeném letovisku na francouzské Riviéře se hraje hokej. Dokonce nejvyšší soutěž. Útočník Ondřej Kopta, který v sezoně 2016/2017 získal s Hradcem Králové bronz v extralize, tu působí už třetí rok. „Jsme taková evropská Florida, je mi tady fajn," pochvaluje si 26letý Kopta.

Foto: Kateřina Neumannová

Hokejový útočník Nice Ondřej Kopta na známé Promenádě Angličanů v oblíbeném letovisku na francouzské Riviéře.

Článek

V netradiční hokejové destinaci na Azurovém pobřeží se objevil v létě 2019. Ve Vsetíně mu skončila smlouva, rozhodoval se, co dál. „Čekal jsem, co přijde. Mimo jiné se naskytla nabídka z Nice. Možnost hrát první ligu u moře se mi zalíbila. Nevěděl jsem, do čeho jdu, ale nakonec jsme si plácli. Rozhodně nelituju, jsem tady moc spokojený," rozplývá se Kopta, který vyhrál americkou juniorskou ligu s Texas Tornadem. Působil i v jedné ze tří elitních kanadských juniorských lig.

Lidé ve vyhlášeném letovisku si nacházejí cestu do haly zákonitě v daleko menší míře než ti z klubů, sídlících ve francouzském vnitrozemí. „Většina lidí v Nice o hokeji moc neví. Je tady fotbalová liga, basketbal, házená, ragby, hokeji zbývá málo fanoušků. Chodí jich na nás kolem tisícovky. V Grenoble, Angers, Amiens, Rouen přijde klidně šest tisíc," podotýká Kopta.

Podmínky k hokeji jsou prý v Nice na profesionální úrovni, nicméně ve srovnání s většími francouzskými kluby jsou přece jen skromnější. „Rehabilitační linkou je vlastně moře. Ale zase hrát hokej u moře... Tím se ostatní věci vykompenzují. Na severu Francie často prší, je zima, v Nice je nádherně," uvádí útočník.

Jaké je úroveň francouzské ligy

Když má volno, poznává okolí Nice. Několikrát navštívil nedaleké Monako, byl se podívat na legendární četnickou stanici v St. Tropez. „A taky jezdím do přilehlých kopců. Vesničky v nich jsou nádherné, jsou z nich kouzelné výhledy na moře. Je to jen pár minut autobusem," tvrdí Kopta, který ze strany kamarádů a známých čelí často otázce, jakou úroveň francouzská nejvyšší soutěž má.

„Hokejově v ní rozhodně neztratím. Prvních pět týmů by hrálo v pohodě českou extraligu. Soutěž je kvalitní, není vůbec jednoduché se prosadit. Ve Francii je povoleno mít v týmu deset cizinců, konkurence je obrovská. Jsou tu především Kanaďani a Fini, plus několik Čechů. Tito hráči dělají ligu," uvádí někdejší mládežnický reprezentant, součást pětičlenné česko-slovenské kolonie v Nice.

„V kabině se mezi sebou Češi a Slováci bavíme anglicky. Bylo by lepší mluvit francouzsky, ale to je oříšek. I po třech letech. V Kanadě jsem se jazyk naučil rychle, ale francouzsky mi přijde, že neumím nic," přiznává 26letý útočník, který se před týdnem v duelu s Brianconem blýskl hattrickem. Ve francouzské lize vstřelil doposud 41 branek a připsal si 40 asistencí. Bude svoje čísla nadále rozšiřovat na francouzské Riviéře nebo plánuje návrat do české extraligy?

„V Nice mám smlouvu ještě na další sezonu. Možnost návratu by i byla, ale všechno je složité. V Česku fungují tabulkové hodnoty. Patřím pořád Hradci Králové, kdybych chtěl do jiného českého klubu, musel by vyplatit Hradci odstupné. Za každou cenu zpátky nechci. Jak jsem řekl, ve Francii hokejově určitě neztratím," uzavírá Kopta.

Reklama

Související témata: