Hlavní obsah

Nad rozhodčím, rodičem a učitelkou nemůžeš nikdy vyhrát, má jasno gólman

Práce rozhodčího je důležitá, ale často také nevděčná. V Česku dostávají naloženo ze všech stran, kritika zasahuje arbitry až nepřiměřeně často. „Jejich práci jim nezávidím a nemůžu ji ani soudit," říká v pořadu Příklep.cz gólman švýcarského Curychu Šimon Hrubec. Se sudími prý nemluví. Před zápasem ani během něj. „Pro mě je to zbytečný s někým diskutovat. Nad rozhodčím, rodičem a učitelkou nemůžeš nikdy vyhrát," směje se.

Ve Švýcarsku najdeme rozhodčí z různých zemí, píská zde i Američan z NHL. Diskuse v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek

Moderátor Honza Homolka z O2 TV se ve studiu Sport.cz snaží z gólmana dostat, jak je to s rozhodčími ve Švýcarsku. Hrubec se jen usměje. „Většinou si pamatuješ věci, které někdo odpíská špatně," tvrdí gólman, že dobrého sudího jen tak někdo v paměti neudrží. „Být rozhodčím je hrozně ošemetná práce. A jedna strana tě na konci stejně bude nesnášet," dodává s tím, že se o práci sudího bavil během působení v Moskvě s rozhodčím Martinem Franěm. „Fakt jim nezávidím," opakuje.

Šéfredaktor Sport.cz a zkušený novinář Martin Kézr soudí, že nejlepší rozhodčí je ten, co není moc vidět a splyne s hrou. „Když se o něm nemluví po zápase, znamená to, že duel dobře odřídil," tvrdí a Hrubec přikyvuje. „S tím musím souhlasit. Jeden rozhodčí se vrátil do KHL z Ameriky a během jeho pískání byly zápasy skvělé. Pouštěl hraniční zákroky, hra plynula a bavilo to všechny," líčí český brankář.

Do charitativního projektu českého gólmana se zapojují i hokejisté ve Švýcarsku. Pasáž z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Ve švýcarské lize rozhodují duely sudí z různých zemí. „Jsou tady Češi i Slováci, s rozhodčími se ale nebavím. Když mě pozdraví Čech, tak mě překvapí, že slyším češtinu a jsem za to rád. Ale pro mě to nic nemění, já se během zápasu s rozhodčími nebavím," směje se. Prý dobře ví, že stejně verdikt arbitra nedokáže změnit a jen by riskoval menší koncentraci na další pokračování duelu. „Nad rozhodčím, rodičem a učitelkou nemůžeš nikdy vyhrát."

Reklama