Hlavní obsah

Růžička vyčerpal své možnosti, zní ze Slovanu. Nahradí ho kouč se zkušenostmi z české extraligy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hokejový Slovan Bratislava už má náhradu za kouče Vladimíra Růžičku, který u předposledního týmu slovenské nejvyšší soutěže skončil minulý týden. Jeho nástupcem se stal Peter Oremus, který ještě před pár dny vedl konkurenční Zvolen.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Trenér Vladimír Růžička (na snímku z  20. září 2022).

Článek

„Po ukončení spolupráce s trenérem Růžičkou jsme na post nového hlavního trenéra zvažovali ze čtyř až pěti kandidátů. Od začátku však bylo prioritou angažovat trenéra, který dokonale zná prostředí slovenské extraligy, má s ní zkušenosti a dobře zmapované soupeře,“ prohlásil sportovní ředitel Slovanu Rostislav Dočekal.

Třiapadesátiletý Oremus patří mezi pár slovenských trenérů, kteří získali více než jeden mistrovský titul v tamější nejvyšší soutěži (2015 Košice, 2021 Zvolen). V letech 2011 až 2015 byl asistentem trenéra slovenské reprezentace, s národním týmem se zúčastnil tří mistrovství světa a zimní olympiády v Soči 2014.

Sportovní ředitel Rostislav Dočekal o konci Vladimíra Růžičky:
Při angažování Vladimíra Růžičky jsme měli jen ty nejlepší úmysly. Osobně jsem ho velmi dobře znal, věděl jsem, čeho je schopen. Byli jsme přesvědčeni, že v dané situaci je to pro mužstvo to nejlepší řešení. Samozřejmě, měl to mimořádně těžké vzhledem k tomu, že nasedl do rozjetého vlaku. Musel pracovat převážně s kádrem, který si nesestavoval a zejména, který v létě nepřipravoval.
Přesto se i s asistenty Kapušem a Jendekem společně pustili do této práce s odhodláním co nejdříve zlepšit herní projev mužstva a s ním i výsledky. Bohužel to se nepodařilo a trenér sám cítil, že pravděpodobně vyčerpal všechny své možnosti, aby týmu dal ten správný impuls a probudil vítěznou mentalitu. Proto jsme se vzájemně dohodli na ukončení spolupráce, abychom mužstvu dali ještě šanci na pozitivní zvrat ve vývoji této sezony.

Na klubové úrovni trénoval na Slovensku i Skalici, Nitru a Trenčín. Poslední čtyři roky vedl Zvolen, který kromě předloňského titulu pokaždé dovedl k medaili. Oremuse dobře znají i čeští fanoušci. Tři sezony strávil ve Vítkovicích, jednu v Karlových Varech.

„V jistém smyslu jsme měli štěstí, že Peter Oremus s Andrejem Kmečem (asistent trenéra) byli v daném čase bez závazků. S Peťou se osobně znám mnoho let, máme nadstandardní přátelský vztah a věřím, že naše spolupráce bude úspěšná. Velmi si vážím, že s oběma odborníky jsme se i v náročné situaci, ve které se náš klub aktuálně nachází, velmi rychle a korektně dohodli, zvlášť když byl o oba na hokejovém trhu velký zájem,“ dodal Dočekal.

Slovan dnes zároveň oznámil, že se na smlouvě do konce sezony dohodl s 36letým obráncem Jonasem Ahnelövem. Ten odehrál 79 zápasů za švédskou reprezentaci, startoval na dvou mistrovstvích světa (2014, 2015), z nichž má jednu bronzovou medaili. Za Švédsko hrál i na olympijském turnaji 2018 v Pchjongčchangu.

V uplynulých čtyřech sezonách byl Ahnelöv stabilní součástí defenzivy švédského klubu Leksands IF, dříve si také nejvyšší švédskou soutěž zahrál i za Rögle, MoDo a Frölundu. V letech 2015 až 2018 působil v Omsku v KHL.

Reklama