Hlavní obsah

O úspěšné reprezentaci, vítkovickém úletu i tuze nejisté budoucnosti kouče Růžičky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdá se, že léčba churavějící hokejové reprezentace Radimem Rulíkem a jeho ansámblem zabírá. Národní tým uspěl i ve čtvrtečním duelu proti Finsku a v této sezoně je zatím stoprocentní. „Mě výkon přesvědčil. Sledovali jsme atraktivní a aktivní hokej. A narvaná O2 arena viděla také střet Rulíkova stylu a stylu, který můžeme nazvat Jalonen. A je jedno, jestli je pod ním podepsaný Kari, či Jukka,“ říká v podcastu Za mantinelem hokejový redaktor Sport.cz Robert Sára. Společně s kolegou Martinem Kézrem však řeší i další hokejová témata, jako jsou Liga mistrů či konec Vladimíra Růžičky.

Za mantinelem: O úspěšné reprezentaci, vítkovickém úletu i tuze nejisté budoucnosti kouče RůžičkyVideo: Sport.cz

 
Článek

Byla to v mnohém ochutnávka toho, jak by to 10. května příštího roku mohlo úvodní den hokejového mistrovství světa vypadat. Na ledě pražské O2 areny Češi a Finové, vyprodané a burácející ochozy a taky dvě odlišné taktiky – ta napadající, česká a ta vyčkávací a spoléhající na brejky. Nicméně do května zbývá ještě skoro půl roku, teď je český tým stále v procesu a je tuze dobře, že při něm objevuje „nové“ tváře.

Ve čtvrtek si třeba skvěle počínali Ondřej a Michal Kovařčíkovi, za což byli korunováni vítězným gólem.

„Dobře k nim zapadl i Jakub Flek. Pozitivem je také výkon brankáře Dominika Pavláta. Působil velmi jistě, puky z něj nevypadávají. Počíná si skvěle navzdory tomu, že je to na mezinárodní scéně zajíc. A říkám si, jestli si ten kluk nezaslouží být trojkou na mistrovství světa,“ říká v podcastu Martin Kézr, šéfredaktor Sport.cz. „Jmenuješ-li se Dominik a na zádech nosíš číslo 39, tak jsi předurčen, abys chytal, a chytal dobře,“ reaguje Sára s tím, že pro mistrovství světa jednoznačně očekává na prvních pozicích brankáře z NHL.

Oba reportéři řeší i role útočníků. Shodují se, že Jalonen ve svém systému víc dbal na jasné rozdělení pozic a úkolů, Rulík je jiný. „Zatím mám pocit, že Rulík rozdává role, že jsi útočník a nezkoumej, jestli jsi v první, nebo čtvrté lajně. Hraj tak, abych tě do té první lajny dal,“ míní Kézr. „To ano, ale jakmile přijde mistrovství, tak socialismus a rovnost nefungují. Když máš k dispozici Pastrňáka, tak neřekneš, že jsou si všichni rovni. Tam jsou role jasně rozdány,“ namítá Sára.

Za mantinelem ale došlo i na téma Ligy mistrů, v níž Vítkovice postoupily do semifinále. Jenže vedle úspěchu ji z českého pohledu provázejí také nářky a stížnosti.

Minulý týden chtěl první zápas proti Raumě majitel Pardubic Petr Dědek kontumovat, protože soupeř změnil před startem utkání soupisku, a nespokojený byl i s výkonem sudích. Teď se zase do rozhodčích pustili ve Vítkovicích, když se už v průběhu odvety proti Rapperswilu na sociální síti X ohradili „proti tendenčnímu vedení zápasu“.

„Viselo to tam asi 25 vteřin, když se podařilo Vítkovicím vyrovnat a později zásluhou Vondráčkova hattricku zápas otočit. Pro mě to vyznělo až komicky,“ okomentoval to Kézr.

Jeho kolega Sára však byl mnohem ráznější. „Martine, slovo komicky je zbytečný eufemismus. Mně to přijde jako totální úlet, amatérismus. Říká se, že nemáte psát na sociální sítě, pokud jste opilí nebo v emocích. Nevím, jestli to tady byla kombinace obojího, nicméně za ty sítě je někdo zodpovědný, a i když naběhne majitel, že se má okamžitě něco vydat, tak ten člověk musí mít koule a říct, že v průběhu zápasu to nebude. Je to nonsens.“

Za mantinelem se ale otevřela i další témata. Třeba konec Vladimíra Růžičky v bratislavském Slovanu či podivná (ne)nominace Romana Willa do reprezentace.

Aktuální hokejové události pod drobnohledem redaktorů Sport.cz.

Pusťte si Za mantinelem třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si i naše další podcasty a pořady:

Reklama