Hlavní obsah

V KHL už otevřeně oslavují neonacisty: Jsou to naši hrdinové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco v Česku si musí fanoušci na start nejvyšší hokejové soutěže počkat, ruská KHL už se o uplynulém víkendu rozběhla. Od začátku ruské invaze na Ukrajinu je stejně jako zbytek tamního hokeje v mezinárodní izolaci a zájem o ni mimo Rusko rapidně uvadl. Spíše než samotný hokej tak okolní svět zaujme okázalá proválečná propaganda, která je s KHL těsně spjata. Samozřejmě nechyběla ani na startu nového ročníku, nicméně tentokrát šlo i na tamní poměry o docela silnou kávu.

Foto: Profimedia.cz

Fanoušci hokejového klubu CSKA Moskva

Článek

Hokejisté CSKA Moskva vyjeli už na rozbruslení v dresech s velkým písmenem „Z“ na ramenou, které funguje od začátku invaze jako symbol oslavy ruského vpádu na Ukrajinu. To ale nebylo vše.

Klub na ruské sociální síti Telegram vysvětlil, že tentokrát jde o speciální poctu jednotce Espanola, která se rekrutuje mimo jiné z řad ultrapravicových fotbalových chuligánů otevřeně se hlásících k neonacismu. K prominentním členům tohoto uskupení patří například MMA zápasník Michail Turkanov, jenž se často hrdě fotí s vytetovanými hákovými kříži.

Uniformy jeho spolubojovníků pak zdobí různé obdoby „totenkopfů“ odkazující na nacistické jednotky SS.

„Dnes to bylo speciální rozbruslení. Věnovali jsme ho padlým bojovníkům vojenské organizace Espanola, kteří nezištně brání naši rodnou zem na nejtěžších částech fronty, kde riskují své zdraví a životy,“ vzdal CSKA hold okupantům vraždícím v sousední zemi.

„Všichni povstaňme a aplaudujme našim válečníkům z Espanolu. Jsou to skuteční vlastenci a hrdinové Ruska,“ pokračoval klub v oslavě extrémistů, kteří se měli zapojit do pustošení Ukrajiny v okolí Vuhledaru.

V České republice vzbudilo v únoru velký rozruch, když se bývalý český reprezentant Dmitrij Jaškin zúčastnil oslav ruské armády na tzv. Den obránců vlasti. To šlo ještě o oslavy běžné ruské armády s odkazy na její předchůdkyni Rudou armádu. Nyní se však už provolávala sláva dobrovolníkům z řad extrémistů.

Jako jediný cizinec se do této ostudy kromě „Kazachstánce“ Darrena Dietze zapojil Švéd Fredrik Claesson, což pochopitelně v jeho vlasti pozornosti neuniklo. Agent jej však hájil s tím, že 30letý obránce chce jen hrát v nejlepším klubu Evropy.

„Ty dresy (s písmenem Z) jsem neviděl. Ale jde přeci o armádní klub. Tak tomu je od počátku historie CSKA. Je to největší klub v Evropě. Žádný jiný se mu ani nepřiblíží. Ze sportovního hlediska je ten klub neuvěřitelný,“ vysvětloval pro švédský list Expressen Claessonův agent Aljoša Pilko.

Reklama

Související témata: