Hlavní obsah

V Německu budou hokejisté po Johnsonově nehodě hrát povinně s chráničem krku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hokejisté v Německu budou muset hrát již v brzké době povinně s chráničem krku. Vedení tamní nejvyšší soutěže (DEL) tak zareagovalo na smrtelnou nehodu Adama Johnsona, která se stala během předminulého víkendu v Británii. Jak informovala agentura SID, rozhodli o tom sportovní ředitelé čtrnáctky klubů DEL po pondělním jednání.

Foto: Keith Srakocic, ČTK/AP

Americký hokejista Adam Johnson na archivním snímku.

Článek

Devětadvacetiletý americký hokejista Johnson zemřel koncem října po zásahu bruslí do krku v zápase britského poháru. Hráč se zkušenostmi z NHL hájil v této sezoně barvy Nottinghamu, celý minulý ročník ale odehrál právě v Německu za tým Augsburgu. Jeho tragická smrt se stala impulzem, aby se vedení soutěží i samotní hráči touto problematikou zabývali po celém světě.

„Sešli jsme se kvůli smutné příčině, ale naše diskuze přinesla dobrý výsledek,“ řekl výkonný ředitel DEL Gernot Tripcke pro televizní pořad Sportschau. „Děláme, co můžeme. A doufáme, že to třeba v budoucnu nějaké nehodě zabrání,“ doplnil Tripcke.

Nové nařízení by mělo být zavedeno v ideálním případě již od 1. ledna, a to v závislosti na dostupnosti ochranných prostředků z materiálu odolného proti proříznutí. Pondělního jednání se zúčastnili i zástupci hráčské asociace SVE. V průzkumu se pro zavedení povinné ochrany krku vyslovila převážná většina z nich. Dříve museli nosit chrániče krku pouze hráči do 18 let.

Možnosti podobného opatření vyhodnocuje i vedení extraligy. V reakci na Johnsonovu smrt již upravila regule například zámořská juniorská soutěž WHL, která hráčům nařídila nosit chrániče krku od 1. listopadu. V britské soutěži to bude povinné od 1. ledna. Pittsburgh Penguins, za které Johnson v minulosti hrál, zavedli povinnost nosit ochrannou pomůcku ve svých týmech v nižších soutěžích s okamžitou platností.

O možných změnách v pravidlech začali jednat i komisionář NHL Gary Bettman a výkonný ředitel hráčské asociace NHLPA Marty Walsh. V nižších soutěžích AHL a ECHL musí hráči již od minulé sezony nosit chrániče zápěstí a kotníků proti proříznutí.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články