Hlavní obsah

Tragická smrt mění hokejový svět. Hráči více myslí na bezpečnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tragická smrt Adama Johnsona změní hokejový svět. Útočník britského Nottinghamu zemřel v neděli poté, co mu během utkání brusle soupeře prořízla krk. Vedení britské soutěže neváhalo a od nového roku budou hráči muset povinně nosit chrániče krku. „Silné doporučení“ vydala i česká extraliga či zámořská NHL.

Foto: Reuters

Hokejista Adam Johnson na archivním snímku.

Článek

„Je nepřijatelné, aby hráči ztratili život při sportu. Naší povinností je nejen zabránit opakování takové srdcervoucí nehody, ale také preventivně řešit další předvídatelné události v budoucnu,“ uvedlo vedení nejvyšší britské soutěže. Do konce letošního roku důrazně doporučilo hráčům chrániče krku nosit, od nového roku pak budou mít hokejisté povinnost být chráničem vybaveni.

Úmrtí devětadvacetiletého Johnsona ale nemá vliv jen na britskou nejvyšší soutěž. Rychle reagovala také organizace Pittsburghu Penguins, jejímž členem Johnson dva roky byl. Kouč amerického celku Mike Sullivan, jenž sám rodáka z Minnesoty trénoval, uvedl, že k Penguins přidružené celky v nižších soutěžích AHL a ECHL zavedou povinné chrániče krku. V samotné NHL toto nařízení Pittsburgh nezavedl, hráčům ale také chrániče důrazně doporučil.

John Marino, který v Pittsburghu s Johnsonem hrával a nyní je součástí organizace New Jersey, řekl, že by nebyl překvapen, kdyby se NHL rozhodla zavést chrániče krku povinně. „V týmu už jsme se o tom bavili. Jsem si jistý, že ve spoustě ostatních klubů taky. V rámci ligy jsem zatím žádnou diskusi neslyšel, ale nepřekvapilo by mě to,“ dodal.

Dnes můžu dostat do krku já a moje děti by přišly o otce. Nutí mě to dvakrát přemýšlet nad tím, jak chránit sebe a svůj krk.
TJ Oshie, útočník Washingtonu Capitals

V nižší zámořské soutěži AHL už někteří hráči chrániče krku začali nosit. Farmářský tým Buffala Rochester Americans, kde hrají také Češi Jiří Kulich s Lukášem Rouskem, už hráčům objednal chrániče krku a někteří hráči už je začali nosit. Na sociální síti X se také objevily záběry z utkání Providence s Clevelandem, na kterých domácí hráči mají chrániče během samotného zápasu.

Podobné obrázky možná nabídnou i další zápasy samotné NHL. Třeba útočník Washington TJ Oshie už ze své společnosti objednal do kabiny pět chráničů krku. Jeden pro sebe a čtyři pro spoluhráče, aby si je vyzkoušeli. Oshieho přístup se radikálně změnil. Zatímco dříve chránič nechtěl kvůli jeho nepohodlnosti i vzhledu, teď se situace změnila.

Co udělá jeden, udělá další

„Zasáhlo mě to. Přemýšlel jsem nad svými dětmi. Dnes můžu dostat do krku já a ony by přišly o otce. To je strašně smutné a nutí mě to dvakrát přemýšlet nad tím, jak chránit sebe a svůj krk. Ať už to vypadá hezky, nebo ne,“ přiznal pro The Athletic.

Změna byť u jediného hráče může postačit. Jak řekl anonymně stejnému serveru jeden z kustodů NHL: „Hokejisté jsou paličáci. Jsme v lize opičáků. Co udělá jeden, udělá další. Stačí, aby s tím začal jeden hráč a do dvou dnů to mají všichni.“

Česká extraliga se zatím vydala cestou důrazného doporučení a apelu na kluby, aby tuto informaci předaly hráčům. „Všem hráčům v kategorii dospělých je doporučeno používat správným způsobem chránič proti říznutí do krku. Hráči z kategorií do 18 a 20 let musí nosit ochrannou výstroj v souladu s příslušnými pravidly,“ uvedl šéf extraligy Martin Loukota.

Reklama

Související témata:
  1 : 4 Česko - Finsko 1 : 4 dohráno
20240502T18 : 00:00+0200
Česko vs. Finsko
Česko vs. Finsko
Česko
Finsko
  2 : 3 Česko - Slovensko 2 : 3 dohráno
20240502T13 : 45:00+0200
Česko vs. Slovensko
Česko vs. Slovensko
Česko
Slovensko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.