Hlavní obsah

Zbavili se Rusů a zažívají boom. Na druhou hokejovou ligu na ně přijde 8000 fanoušků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavný klub prožívá na startu nové sezony jedinečnou vlnu euforie. Finský Jokerit Helsinky se po definitivním zpřetrhání všech vazeb na Rusko vrací do struktur ve své vlasti, a byť hraje jen druhou nejvyšší soutěž, mezi fanoušky je o jeho zápasy extrémní zájem. Příznivci berou útokem i venkovní utkání.

Foto: Milan Malíček, Právo

Radost hokejistů Jokeritu Helsinky na archivním snímku.

Článek

Účast Jokeritu v Ruskem řízené KHL budila na severu značné kontroverze. Jednak proto, že tamní soutěž přišla o jednu z nejatraktivnějších značek, ale také kvůli tomu, že postupně vyplouvala na povrch podezření z praní špinavých peněz nových ruských majitelů, mezi něž patřili známí oligarchové z nejužšího kruhu kolem prezidenta Vladimira Putina jako Vladimir Potanin, Oleg Děripaska, Gennadij Timčenko či Roman Rotenberg.

Timčenko s Rotenbergem se už v roce 2015 ocitli na řadě sankčních seznamů a před čtyřmi roky od nich vykoupil jejich podíl legendární finský hokejista Jari Kurri, jenž následně prodal 40 procent Potaninovi.

Prakticky ihned po začátku ruské invaze na Ukrajinu bylo jasné, že Jokerit vedený Kurrim z pozice generálního manažera nebude chtít mít s válečnou propagandou nasáklou KHL nic společného. Svoji další účast v soutěži zrušil tehdy už před startem play off a loni pětinásobný vítěz Stanley Cupu znovu odkoupil Potaninův podíl v klubu. A coby stoprocentní majitel začal psát novou historii Jokeritu. Bez Rusů a opět ve finských soutěžích.

Po roce bez hokeje se Jokerit vrátil poprvé od sezony 2023/24 do finských lig. Jenže ne do nejvyšší Liigy, nýbrž do druhé nejvyšší Mestis. A také ne do bývalého domova v Hartwall Areně, po invazi na Ukrajinu přejmenované na Helsinki Halli, která je stále v držení Rusů a kde se už dlouhé měsíce nic nekoná.

Jedenáct domácích duelů má Jokerit odehrát v helsinské areně Nordis pro 8200 fanoušků. Už úvodní duel v roli hostů proti Kiekko-Espoo v jeho Metro Areně ukázal, jak obrovským lákadlem pro fanoušky slavný klub stále je. Hala, do níž se na hokej vejde 7000 fanoušků, byla beznadějně vyprodána. Jokerit s čistě finskou soupiskou navíc slavil výhru 3:2.

Následně však prohrál před rovněž nabitou menší halou pro domácí zápasy Kerava 2:3 s týmem Koove, jehož bránu mimochodem hájí dvacetiletý český gólman Patrik Hamrla.

Velký domácí debut v areně Nordis se čeká nyní v úterý proti celku Kettera. A už v pondělí ráno hlásil klub přes pět tisíc prodaných vstupenek. „Navíc se nám podařilo prodat velmi slušný počet VIP balíčků. Ceny vstupenek se pohybují mezi 20 a 25 eury,“ pochvaloval si pro list Iltalehti prezident klubu Mikko Saarni.

Ten také nepochybuje, že se podaří více než osmitisícovou kapacitu haly naplnit: „Myslím, že bude plno. Prodeje jdou velmi dobře.“

Boom kolem Jokeritu samozřejmě navozuje otázku kolem návratu do elitní soutěže. To však bude nejspíš během na delší trať. Elitní finská soutěž je nesestupová. Kromě sportovní konkurenceschopnosti musí klub k získání prvoligové licence přesvědčit příslušnou komisi o stabilitě a patřičném ekonomickém zázemí.

Reklama

Související témata: