Hlavní obsah

ANALÝZA: Brno letí vzhůru. Hlavně díky 18leté kometě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od prosince do začátku ledna nasbírali brněnští hokejisté za sedm duelů pouhé tři body. Ovšem od nástupu 18letého talentu Jana Kavana do branky za stejný počet utkání získali bodů osmnáct a díky tomu se vrátili do boje o elitní čtyřku. V čem se svěřenci Jaroslava Modrého ještě zvedli? Čtěte v analýze Sport.cz.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: HC Kometa Brno vs. Bílí Tygři Liberec 4:1Video: Tipsport Extraliga / BPA

 
Článek

Dominik Furch vinou zdravotních problémů chybí v brněnské brance už dva měsíce. Kometa se bez něj dlouho nemohla obejít. Štěpán Lukeš ho sice nejprve dokázal nahradit, ale pak z jeho dobrých výkonů rychle sešlo a Moravané prohráli pětkrát za sebou.

Přitom když porovnáme podrobné statistiky z těchto utkání s posledními pěti zápasy, které naopak Brno dokázalo vyhrát, poměry očekávaných gólů jsou velmi podobné. Zásadní však byly rozdílné výkony brankářů. S Lukešem v sestavě měla Kometa dostat 2,0 gólu na utkání, jenže reálně jich inkasovala v průměru 2,5.

Foto: Sport.cz

Pokročilé statistiky Štěpána Lukeše dle Hockey Logic. Hodnoty jsou uvedeny v percentilu.

Sedmadvacetiletý gólman už v sezoně obdržel 12 branek nad očekávání, což je na 12 odchytaných duelů neuvěřitelně špatné číslo. Jen si představte, že by Kometa v každém utkání dostala o gól míň.

Foto: Sport.cz

Pokročilé statistiky Jana Kavana dle Hockey Logic. Hodnoty jsou uvedeny v percentilu.

Když se do brankoviště postavil junior Kavan, počet očekávaných gólů soupeře sice stoupl na 2,4, ale talentovaný gólman pustil za svá záda jen 1,3 branky na zápas. Úspěšnost zákroků vyšponoval téměř na 93 procent, to je o šest procent víc než jeho o devět let starší kolega. „Chytá skvěle. Asi ani nemá emoce, ideální hlava pro hokej,“ zavtipkoval na Kavanovu adresu kapitán Martin Zaťovič.

S kometou z Hodonína se prostě Kometa cítí vzadu o poznání jistější. A i když už se Jaroslav Modrý a spol. konečně dočkali návratu Furcha, už nejsou na zkušeném gólmanovi stoprocentně závislí. V Kavanovi našli klenot.

A projevuje se to i směrem dopředu, kde si Brňané dovolí víc, a také chytli střeleckou slinu. Při prosincovém výsledkovém trápení sice soupeře přehrávali a dle čísel měli vyhrávat, jenže vedle mizerných výkonů Lukeše doplatili i na špatnou koncovku. Vypracovali si šance na 3,0 očekávaných gólů, reálně jich dali v průměru jen 2,1.

V novém roce jsou Moravané ještě útočnější, mají vstřelit 3,5 branky na utkání, ale v koncovce září dali v průměru dokonce 4,4 gólu.

Kometa je prostě v laufu. Po bídném úvodu se vyšplhala už na šestou příčku tabulky a chce zaútočit i na přímý postup do čtvrtfinále. „Po elitní čtyřce pokukujeme. Chceme se na ni probojovat. Je to náš cíl. Daří se nám, a tak nás hokej teď strašně baví,“ usmál se Zaťovič. Formu bude chtít Brno potvrdit i dnes na ledě silného Třince.

Reklama