Hlavní obsah

ANALÝZA: Frodl? Nákup roku, jinak ale Karlovy Vary strádají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většinový majitel karlovarské Energie Dušan Šenkypl to řekl jasně. „Máme minimálně deset bodů navíc díky špičkovým výkonům gólmana. Bez jeho přínosu bychom na tom byli v tabulce ještě hůře.“ A má pravdu. Nebýt Dominika Frodla, Západočeši by se museli strachovat o postup do předkola. Přitom před sezonou vyhlašovali útok na elitní osmičku a čtvrtfinále.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: HC Energie Karlovy Vary vs. BK Mladá Boleslav 4:1Video: Tipsport Extraliga / BPA

 
Článek

Čísla hovoří jasně, Dominik Frodl je nejlepším gólmanem celé extraligy. S úspěšností zákroků 92,56 procent je sice „až“ třetí na Klimešem a Pavlátem, co je však zásadní, sedmadvacetiletý brankář pochytal téměř 17 gólů nad očekávání! To je naprosto neskutečná statistika, ke které se nikdo další ani nepřibližuje.

Jen si představce, že by Karlovy Vary měly průměrného brankáře a dostaly by o sedmnáct gólů víc. Nákup Frodla z Pardubic jim ale vyšel excelentně, lepší letní přestup v extralize nenajdete. Těžko se věří tomu, že slávistický odchovanec v reprezentaci zatím odchytal jen polovinu jednoho utkání a nikdy nedostal pozvánku na turnaje Euro Hockey Tour.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Dominik Frodl předvedl v průběhu sezony několik úžasných zákroků, takhle například vychytal Lantošiho.Video: Tipsport Extraliga / BPA

Povedl se ještě příchod Ondřeje Procházky z Litoměřic, jinak je to ale bída. Roman Přikryl s Janem Bernovským jsou posilami spíše pro partnerský Sokolov. Švéd Lukas Zetterberg dal dva góly v prvním kole, ale od té doby byl nevýrazný a od prosince ho nejspíš až do konce sezony vyřadilo zranění.

Velké věci se čekaly od finského šikuly Iikky Kangasniemiho. Vždyť 28letý útočník uměl na severu nasbíral klidně i dvacet gólů a čtyřicet bodů za sezonu. Realita ve Varech? Pouhé dva góly, k tomu sice patnáct asistencí, ale nedostatky v mezihře a defenzivní činnosti. Zkrátka průměrný forvard, nikoli rozdílový hráč.

Foto: Sport.cz

Pokročilá data Iikky Kangasniemiho dle Hockey Logic. Hodnoty jsou uvedeny v percentilu.

Energie se po slušném startu do sezony postupně propadala tabulkou a není divu, že trpělivost ztratili fanoušci i majitel Šenkypl. „Výsledky i herní projev mužstva jsou od listopadu zklamáním. Nejsme produktivní, hrajeme většinu času v obranné třetině, dostáváme se pod tlak a z chyb pak pramení obdržené góly,“ kritizoval.

Statistiky mu dávají za pravdu. Západočeši drží kotouč jen 37 procent času, v čemž jsou druzí nejhorší. Jen 37 procent zápasu pak stráví v útočném pásmu a hned 42 procent času v defenzivní třetině, což je úplně nejhorší poměř v celé extralize.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Iikka Kangasniemi se trefil na začátku října proti Hradci, od té doby skóroval jen jednou do prázdné branky.Video: Tipsport Extraliga / BPA

Karlovy Vary se postupně propadly až na dvanáctou příčku tabulky, načež při reprezentační přestávce došla majitelům trpělivost a rozloučili se s hlavním trenérem Davidem Brukem. Necelý měsíc před začátkem play off hodně nečekaný a netradiční krok. „Zpětně je vidět, že naše rozhodnutí poskytnout trenérovi nadstandardní kompetence při skládání mužstva nebylo správné, zejména s ohledem na to, kolik změn v klubu celkově bylo,“ vysvětloval Šenkypl.

Roli hlavního kouče převzal dosavadní asistent Václav Eismann, jenž sám přiznal, že si sám přál dojet sezonu ve stávajícím složení. Nový impuls ovšem prozatím pomohl, Energie zvládla důležitý středeční duel s Mladou Boleslaví, kterou porazila 4:1 a odrazila její nápor na dvanáctou příčku.

Teď karlovarské hokejisty čeká speciální západočeské derby pod širým nebem pod skokanským můstkem v německém Klingenthalu. Ačkoliv se Energii nedaří, bude v utkání mírným favoritem, protože v krizi je i plzeňská Škodovka. Oba týmy by si jistě přály být v tabulce o dost výše.

Reklama