Hlavní obsah

ANALÝZA: Gazda útočí na extraligový rekord. Střelu by mu měli závidět i útočníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen o bodech do tabulky budou poslední kola hokejové extraligy. Brněnský obránce Daniel Gazda má ještě možnost nahánět čtyři roky starý rekord Kanaďana Bradyho Austina v počtu vstřelených branek (18). Chybí mu k tomu dva zásahy, Sport.cz se detailněji zaměřil na výkony zlínského odchovance, který si letos vysloužil návrat do reprezentace.

Foto: Pontus Lundahl, Sport.cz, ČTK/AP

Analýza

Článek

Už podle počtu vstřelených branek je patrné, že střelba je hlavní zbraní šestadvacetiletého obránce. Ofenzivně patří k vůbec nejlepším bekům soutěže. Český reprezentant tomu jde naproti, v přepočtu na 60 minut hry vypálí při hře pět na pět 15,5 střely. Střílí častěji než 92 procent všech extraligových beků. Ze slotu pak vypálí 1,8 střely, i to je nadprůměr.

Gazdu spoluhráči nejčastěji hledají jako zakončovatele při přesilových hrách. V těch dal už šest gólů, což je společně s hradeckým Pavelkou nejlepší počin. Také v nebezpečnosti střelby patří brněnský bek mezi nejlepší zadáky.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

České Budějovice – Brno 0:1 (31. Gazda)Video: Tipsport Extraliga / BPA

Celkem má zlínský odchovanec na kontě 16 vstřelených branek. O dvě méně, než je Austinův rekord. „K tomu se vůbec neupínám, obrátilo by se to proti mně. Zažil jsem i sezonu, kdy jsem dával góly, a stejně se spadlo,“ připomněl Gazda pro Sport.cz předloňskou sezonu, kdy se Zlínem spadl z extraligy.

Neúspěšné sezoně tehdy nezabránil, ačkoli měl na kontě 11 branek a vyčníval. Při porovnání předloňské a letošní sezony se prozatím zlepšil o pět gólů. Že Gazdova střela patří mezi jeho největší zbraně, ukazuje také porovnání s předchozími sezonami.

V minulém extraligovém ročníku, kdy 26letý bek hrál, tedy předloni, byl jeho rozdíl ve vstřelených a očekávaných gólech 2,4. To znamená, že dal o 2,4 branky více, než měl. Letos je tohle číslo až na hodnotě 7,69. Přitom tři sezony zpátky byl ještě v záporných číslech. Nejlepší střelci zpravidla dokážou být v plusových hodnotách. Gazda je v kladných číslech druhý rok po sobě, což už by nemuselo vypovídat o štěstí. To ale potvrdí až následující ročníky.

Foto: Sport.cz

Projekce Daniela Gazdy

Už letos si však svými výkony vysloužil Gazda pozvánku do reprezentace. Na Švédských hokejových hrách zaznamenal jednu asistenci. Nevyniká navíc jen směrem dopředu, ale také dobře brání. Patří k nejlepším brněnským obráncům v zamezení kontrolovaných vstupů soupeře do pásma. Velice dobře také drží útočnou modrou čáru.

Ať už Gazda Austinův rekord překoná, nebo ne, hraje letos svou nejlepší extraligovou sezonu.

Reklama

Související témata: