Hlavní obsah

Loni jsem vystřízlivěl, extraligy si teď víc vážím, říká navrátilec do reprezentace Gazda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez tří měsíců se do reprezentačního výběru vrací po třech letech. A není se co divit, vždyť brněnský obránce Daniel Gazda nastřílel v letošní sezoně hokejové extraligy už 15 gólů. Teď bude moci svůj um předvést také na mezinárodní scéně, protože ho kouč Radim Rulík povolal do týmu pro Švédské hokejové hry.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Daniel Gazda během tréninku hokejové reprezentace

Článek

Šestadvacetiletý obránce ušel za poslední rok pořádný kus cesty. Z prvoligového Zlína do brněnské Komety, kde patří k nejproduktivnějším obráncům soutěže. V Brně se osvědčil, tři góly mu chybí do vyrovnání extraligového rekordu, který společně drží Martin Ševc s Bradym Austinem. Oba v dresu Kladna, ale v jiném období, stihli v základní části extraligy nastřílet 18 gólů.

„K tomu se vůbec neupínám, obrátilo by se to proti mně. Zažil jsem i sezonu, kdy jsem dával góly, a stejně se spadlo. Teď se ale týmu daří, toho si cením nejvíc,“ vyprávěl po úterním dopoledním tréninku reprezentace v pražských Holešovicích. V národním týmu dosud zapsal sedm startů a v nich jednu branku. V prosinci 2020 na Channel One Cupu v Rusku se podílel na vítězství se Švédy 4:1.

Tehdy ale vedl tým nynější liberecký kouč Filip Pešán. Od současného trenérského štábu dostal Gazda první echo na začátku letošního roku, kdy se mu ozval asistent Marek Židlický s tím, že by ho trenéři rádi viděli v akci. Při úterním tréninku nechyběl Gazda na nácviku přesilových her, byť v nich bude mít odlišnou roli než v Brně, kde ho spoluhráči hledají na střelu.

„Snažím se vnímat všechny rady a dělat, co po mně trenéři nároďáku chtějí. Snad mi to půjde i z pozice rozehrávače,“ doufá autor 28 kanadských bodů v extralize, jenž ještě loni obrážel se Zlínem prvoligové stadiony.

„To bylo velké vystřízlivění. Více jsem si začal vážit extraligových stadionů i servisu, který dostáváme. Od začátku letošní sezony jsem si to v Brně užíval, protože před rokem jsem jezdil po prvoligových stadionech. To vám ukáže hokej z trochu jiné strany,“ popisoval Gazda.

Ke skvělým výkonům v letošním ročníku ho podle jeho slov dotlačili zejména spoluhráči. V přípravě totiž nic neměnil. „Akorát už předloni mě začala bavit silniční cyklistika, takže se ji snažím více zařadit. Motivace od spoluhráčů v Brně je velká. Nutí mě do střelby, asi mi to fakt jde,“ usmíval se odchovanec Zlína.

Teď si v krátkém čase musí projít tím, čím všichni jeho spoluhráči z reprezentace. Projít si herní pokyny kouče Radima Rulíka, rychle se je naučit a v zápase se jimi řídit. „Musím se na to zaměřit, protože moc času nemám,“ připomněl, že už ve čtvrtek čeká ve švédském Karlstadu národní tým první vystoupení. Od 19:00 proti domácím Švédům.

Reklama