Hlavní obsah

ANALÝZA: Kladnu se zatím bez Plekance daří. I díky Smoleňákovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zranění kapitána Tomáše Plekance mělo být pro Kladno velkou ranou do vazu. Hokejoví Rytíři ale zatím vzdávají čest svému jménu a bojují i bez své největší hvězdy. Bodovali už šestkrát v řadě. K úspěšné sérii přispěl taky navrátilec Radek Smoleňák, pro kterého už nezbylo místo v sestavě Hradce Králové.

Foto: ČTK

Kladnu se zatím bez Plekance daří

Článek

Pro herní styl Východočechů už Smoleňák nebyl vhodný, na Kladně ale zatím válí. V pěti zápasech si připsal hned čtyři góly a měl okamžitě pozitivní vliv na své spoluhráče. Svědčí o tom i fakt, že při zranění Plekance právě 36letý odchovanec dostal na prsa kapitánské céčko.

Smoleňák mají zatím úžasnou střeleckou efektivitu. Ve všech herních situacích vystřelil devětkrát na branku a z těch se mu podařilo čtyřikrát skórovat, z čehož plyne úspěšnost bezmála 45 procent. Z dlouhodobého hlediska je neudržitelná, zatím ale Smoleňák splňuje přesně to, co Kladnu chybělo. Rytíři měli v úvodu sezony problémy se střílením gólů, sami hráči říkali, že by potřebovali dávat víc „špinavých“ gólů. Tedy branek, na které je 36letý útočník expert.

Foto: Sport.cz

Střelecká mapa Radka Smoleňáka. G jsou místa, odkud skóroval

Z devíti střel na branku, které Smoleňák zaznamenal, jich hned šest šlo ze slotu. Všechny čtyři trefy zaznamenal z předbrankového prostoru. Nejnovější kladenská posila má navíc také slušný vliv na hru Kladna směrem dozadu. Rytíři s ním na ledě příliš neinkasují. Smoleňák navíc patří k útočníkům s nejvíce zablokovanými střelami v celé extralize.

Absenci Plekance se ale Rytířům nepodařilo nahradit jen Smoleňákem. Velice dobrou sezonu prožívá zatím Jaromír Pytlík, který v minulých sezonách často plnil vlastní chorobopis. V letošní sezoně už zaznamenal pět bodů, což je mimochodem jeho sezonní maximum v extralize.

Foto: Sport.cz

Projekce Radka Smoleňáka

Skvěle se pak jeví příchod pardubického odchovance Denise Kusého, který extraligu hraje po třech letech. Kvůli trestu, který si přenesl z Finska, nemohl naskočit do prvních pěti utkání. Od té doby ale nastupuje a podle analytických dat patří k vůbec nejlepším hráčům. Rytíři jsou s ním na ledě dominantní. Při hře pět na pět má Kusý podíl očekávaných gólů pro a proti 59,9 procenta a je lepší než 88 procent všech extraligových útočníků.

V šesti zápasech má Kusý pět bodů. Rozhodl například poslední kladenský zápas na ledě Karlových Varů. Nadstandardně si vede s pukem na holi, v kontrolovaných vstupech do pásma je v celé soutěži jen pět lepších hráčů. Kusý také vypracuje v přepočtu na 60 minut hry spoluhráčům 11,5 střelecké pozice a patří v tom do nejlepší dvacítky ligy.

Plekancovu ztrátu tak jsou Rytíři zatím schopní vyřešit výkony hráčů z nižších formací. Místo prvního centra po kladenské legendě zatím zaplnil Jakub Klepiš a v této těžké roli si zkušený útočník zatím nevede špatně, byť i s ním je první formace Kladna spíš přehrávána. To ale není u Rytířů nic neobvyklého.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.