Hlavní obsah

ANALÝZA: Lakatoš má kvalitu na první dvě formace. Jenže Vítkovice válí i bez kapitána

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podivná situace kolem Dominika Lakatoše pokračuje. Kapitán vítkovických hokejistů proseděl už čtvrtý zápas po sobě na tribuně. „Nevešel se do nominace z výkonnostních důvodů. Čekáme od něj víc,“ opakuje po každém utkání trenér Pavel Trnka. Dle pokročilých dat rozhodně 26letý útočník má kvalitu na místo v prvních dvou formacích. Jenže proč by kouč něco měnil, když Ridera válí i bez něj?

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: Bílí Tygři Liberec vs. HC Vítkovice Ridera 3:4 ppVideo: Tipsport Extraliga / BPA

 
Článek

Na začátek pár základních statistik. Lakatoš je s 29 body (12+17) nejproduktivnějším hráčem týmu. Bodoval ve čtyřech z posledních pěti zápasů, do kterých nastoupil. Z útočníků stráví druhý největší čas na ledě celkově i v přesilovkách. Na branku vypálil už 163 střel, ovšem ani ne třetina jich šla z nebezpečného prostoru slotu, a to je výrazný podprůměr.

Co je také důležité, Lakatoš byl navzdory tomu, že jeho formace obvykle soupeře přehrává a vytvoří si více šancí, už u 39 inkasovaných gólů. V tabulce +/− má deset minusových bodů, nejvíce z celého kádru. K tomu je se čtrnácti dvouminutovými tresty také nejvylučovanějším hráčem.

Foto: Sport.cz

Pokročilá data Dominika Lakatoše dle Hockey Logic. Hodnoty jsou uvedeny v percentilu.

Jestli skutečně stojí za vyřazením kapitána ze sestavy výkonnostní důvody, lze je hledat právě v těchto statistikách. Jasně, liberecký odchovanec už rozhodně zažil povedenější sezony, než je tahle. To ovšem celé Vítkovice. Podle pokročilých dat Lakatoš stále patří k tomu nejlepšímu v ostravském výběru a je výrazně nadprůměrný i na celou extraligu. Hlavně v přechodové fázi a v útoku.

Proto se těžko věří, že kolínský rodák sleduje zápasy z tribuny pouze kvůli nedostatečným výkonům, navíc musí trénovat individuálně. Vítkovičtí fanoušci si stěžují, že klub jeho absenci víc nekomentuje. Zároveň ale jásají z toho, jak se jejich tým zvedl.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Lakatoš se trefil naposledy proti Českým Budějovicím, od té doby se do sestavy nevešel.Video: Tipsport Extraliga / BPA

Po tragickém úvodu sezony, kde se Ridera utápěla i na posledním místě tabulky, se tým i příchodem Pavla Trnky nastartoval. Kdyby se první půlka sezony odmazala, Ostravanům by v tabulce namísto deváté pozice připadlo čtvrté místo.

A jelikož poslední čtyři zápasy vyhráli i bez Lakatoše, nedá se předpokládat, že by se kapitán do týmu rázem vrátil, jako by se nic nestalo. Otázkou zůstává i jeho budoucnost. Vítkovice sice pro příští ročník našly nové trenéry a Lakatoš má ještě sezonu platnou smlouvu, pravděpodobnější ovšem je, že se v extralize bude stěhovat.

Reklama

  Pardubice - Třinec dnes 19 : 00
20240428T19 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec