Hlavní obsah

ANALÝZA: Litvínov hokejem baví. Vysoko nastavenou laťku ale bude držet těžko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradiční hokejová bašta se od historického titulu v roce 2015 potácí na chvostu extraligy. Na účast ve čtvrtfinále Litvínov čeká šest let, teď konečně zase seskládal konkurenceschopný tým. Verva ofenzivním hokejem baví sebe i fanoušky. Díky komu a čemu drží druhé místo tabulky? A mohou Severočeši podle pokročilých dat Hockey Logic udržet nastavený trend?

Foto: David Taneček, Sport.cz

Radost hokejistů Litvínova.

Článek

Stačí se zeptat kohokoliv z klubu, proč se Litvínovu tak daří, a odpověď je bleskurychlá. „Hrajeme jeden pro druhého, máme skvělou partu,“ říkal po osmé výhře v řadě Lukáš Válek. V kabině se sešel tým, který táhne za jeden provaz, a profituje ze skvělé nálady.

Není se čemu divit, Verva je druhá jen o skóre za Pardubicemi předvádí pohledný ofenzivní hokej. V průměru nasází 3,8 gólů na zápas, více se prosazuje právě jen Dynamo. Severočeši ohromně posílili. Zejména v útoku. Povedl se příchod Petra Koblasy (4+4), Liama Kirka (2+4) a zejména bratrů Ondřeje (5+2) a Davida Kašeho (3+8).

Obrovský přínos bývalého křídelníka Sparty, který bodoval ve všech osmi duelech, do nichž zasáhl, dokazují i pokročilé statistiky v grafice níže. S ním ještě Verva neprohrála a David Kaše je lepší než 98 procent zbylých útočníků extraligy.

Foto: Sport.cz

David Kaše a jeho projekce

Nad 90procentní percentil se dostávají ještě čtyři další forvardi Abdul, Hlava, Kudrna a Kirk. Litvínov těží hlavně z kvalitní ofenzivy, což potvrzuje už 11 přesilovkových gólů s procentuálním využitím přes 28 procent. Dokonce ještě lépe na tom je tým v oslabení, kterých ubránil dokonce 95 procent.

Pro Vervu je ovšem varováním, že udržet taková čísla i nadále je skoro nemožné. Hlavně v defenzivě. Litvínov sice inkasoval jen dva góly při vlastním oslabení, to však zejména díky zázračným výkonům slovenského brankáře Mateje Tomka, který chytil při početní nevýhodě už 4,28 branek nad očekávání!

Zdviženým prstem pro černožluté je i celkový počet střel na branku v utkání. Na soupeřova gólmana Verva vypálí v průměru necelých 32 střel, na tomhle číslu je všechno v pořádku. Zároveň však na vlastního brankáře projde, navzdory nejvíce blokům (v průměru 16,78), přes 34 střel na utkání! A to je nejvyšší číslo v extralize.

Podobně hovoří i statistika očekávaných branek. Při všech herních situací by měl Litvínov dát v průměru 3,4 gólů na zápas. Jenže stejné číslo 3,4 by měl podle dat i obdržet. Realita? Celkové skóre 34:22 se výrazně vymyká pravděpodobnosti.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Litvínov - České Budějovice 4:2 (34. O. Kaše)Video: Tipsport Extraliga / BPA

Litvínov si nastavil laťku ohromně vysoko. Je hezké vidět (téměř) na vrcholu tým, od kterého se to zas tolik nečekalo. Jedna věc je ale dobře odstartovat sezonu, druhá udržet nastavený trend. A právě to bude pro Severočechy oříšek. Verva si ale věří. „Když sledujeme zápasy i zpětně na videu, vidíme, že v nás je ohromná síla,“ líčil jeden z tahounů Ondřej Kaše.

Projekce hráče

Údaje v kartě projekce hráče vycházejí z rozboru analytických dat systému Hockey Logic a jsou uvedeny v percentilech. V pravém horním rohu pak je celkový percentil, který uvádí, jak si hráč vede oproti zbylým extraligovým hokejistům hrajícím na jeho pozici. Všechna data v kartě jsou uvedena při hře pět na pět.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.