Hlavní obsah

ANALÝZA: Proč se Boleslav zbavovala útočníka, který jinde hraje prim?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byl to pořádně překvapivý tah. Hokejisté Mladé Boleslavi se na začátku října zbavili švédského útočníka Tima Söderlunda, po kterém hned sáhla Plzeň. Zatímco v Bruslařském klubu 25letý skvělý bruslař a tvořič hry strádal, na západě Čech na něm stojí první lajna. „V Plzni se mi líbí a baví mě tu hrát,“ líčí rodák ze Skelleftey. Co o něm vypovídají pokročilé statistiky?

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Zatímco v Mladé Boleslavi se švédský útočník Tim Söderlund trápil, v Plzni hraje klíčovou roli.Video: Tipsport Extraliga / BPA

 
Článek

Ačkoliv měří jen 175 centimetrů, na ledě ho rozhodně nepřehlédnete. Obzvlášť poté, co začal oblékat modrobílý dres Škody. Po příchodu do trápícího se týmu okamžitě dostal prostor na křídle první formace a vytvořil údernou dvojku se slovenským spoluhráčem Adriánem Holešinským. „Máme mezi sebou dobrou chemii. Stále se zlepšujeme,“ pochvaluje si Söderlund.

V Plzni i v celé extralize se dle pokročilých dat řadí do nadprůměru. Celkový percentil ze všech útočníků mu dává číslo 76, v kádru Škody jsou z útočníků lepší jen Holešinský, Indrák a Matýs. Zatímco za devět kol v Boleslavi zapsal Söderlund dva góly a jedinou asistenci, na západě Čech přidal ke dvěma trefám už pět přihrávek, navíc i vítězný nájezd v Liberci. „Využívám hlavně své rychlosti,“ míní.

Foto: Sport.cz

Pokročilá data Tima Söderlunda za devět kol v dresu Plzně.

Hbitý Švéd dostává na ledě pořádný prostor. Za Indiány odehraje téměř 21 minut na utkání, zatímco v Bruslařském klubu to bylo o sedm minut méně! „Rád hraju hodně, asi jako každý. Jsem rád, že dostávám dost prostoru,“ ocenil Söderlund.

V Boleslavi byl při dlouhotrvající krizi obětí změn. Jeden zápas odseděl na tribuně a těsně před svým koncem byl přeřazen až do čtvrté lajny. „Bylo to pro mě složité. Neměl jsem moc času na ledě, tak bylo složitější se prosazovat,“ připustil.

Foto: Sport.cz

Pokročilá data Tima Söderlunda za devět kol v dresu Mladé Boleslavi.

A tak nebylo divu, že chtěl z posledního klubu tabulky sám zmizet. Došlo tedy k oboustranné dohodě a sportovní manažer Martin Ševc uvolnil Söderlunda do Plzně. Nikoliv výměnou, ale bez náhrady. „Moc jsme o tom nemluvili, ale trenérům se asi nelíbil můj styl. V Plzni cítím větší svobodu,“ prozradil.

Ani u topících se Středočechů i přes nižší vytížení rozhodně nepatřil k tomu nejhoršímu. Vždyť nad padesátiprocentní percentil se dostává jen pětice útočníků včetně Söderlunda. Je zvláštní, že tak excelentního bruslaře, který na ledě nic nevypustí, v Boleslavi takhle „zabili“.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Liberec - Plzeň 3:4 sn (rozh. nájezd Söderlund)Video: Tipsport Extraliga / BPA

Na závěr ještě jedna poznámka. Namísto Söderlunda nakonec Ševc přivedl jiného Švéda, a to power forvarda Joachima Rohdina. Ten se ze šesti zápasů zatím nerýsuje jako někdo, kdo by měl spasit poslední tým tabulky. Přestože dostává v průměru 19 a půl minuty na utkání, zapsal teprve jediný bod za gól a v pokročilých statistikách se řadí do nejhorší třetiny ze všech extraligových útočníků.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.