Hlavní obsah

ANALÝZA: Vítkovice tápou i s novými trenéry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po říjnové prohře s Hradcem Králové došlo v hokejových Vítkovicích k výměně trenéra. Miloše Holaně nahradil ve funkci hlavního kouče Pavel Trnka, jako asistenta k sobě dostal Jiřího Vebera. Moravský celek ale v pěti zápasech získal jen čtyři body a nadále zůstává za očekáváním. Sport.cz se podíval detailněji na výkony loňského semifinalisty s novým realizačním týmem.

Foto: sport.cz

Vítkovice zatím mohou na povedenou loňskou sezonu jen vzpomínat

Článek

Na začátek je třeba připomenout, že vzorek rozebíraných zápasů není moc velký, navíc se Vítkovičtí potýkali také s početnou marodkou. Nejvíce se to projevilo v utkání se silnými Pardubicemi, kde byli výrazně horším týmem a po zásluze prohráli 0:2.

Pod Holaněm se Vítkovice vyznačovaly ofenzivnějším stylem, který ale měl za následek také hodně šancí na straně soupeřů. V očekávaných gólech se moravský celek hned v pěti zápasech dostal nad hodnotu tři a dvakrát dokonce přes číslo čtyři.

Potíž byla, že v těchto dominantních zápasech nedokázaly Vítkovice pokaždé uspět. Bolely zejména prohry v Plzni (0:1) a s Kladnem (2:3sn.), což byly zápasy, které pro své celky doslova ukradli brankáři Pavlát a Bow.

Pod Trnkou hrají Vítkovice trochu umírněnější styl. Nejsou tolik dominantní, zároveň ale soupeřům nepovolují tolik šancí jako pod Holaněm. Co mají oba realizační týmy stejné, je, že nedokážou probudit klíčové útočníky týmu.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: HC Olomouc vs. HC Vítkovice Ridera 3:2 ppVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Dominik Lakatoš má z posledních pěti zápasů jednu asistenci, Peter Mueller je na tom o něco lépe (2+1). Formace, ve kterých nastupují, jsou však na ledě přehrávány a více času tak tráví v pásmu obranném než útočném, což u ofenzivních tahounů trenéři vídají pochopitelně neradi.

Vítkovice své postavení nezlepšily ani v analytických datech, kde nadále patří v mnoha ohledech mezi nejhorší týmy. V očekávaných gólech na 60 minut hry jsou za posledních pět kol horší jen Plzeň s Olomoucí. Tyto dva celky jsou také častěji přehrávány než Vítkovice. Tabulkové postavení Moravanů tak zatím odpovídá předváděným výkonům.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: HC Vitkovice Ridera vs. HC Dynamo Pardubice 0:2Video: Tipsport Extraliga / BPA

O to více překvapuje, jak Vítkovice proplouvají Ligou mistrů, kde postoupily do čtvrtfinále. Nic na tom nemění fakt, že to bylo částečně zásluhou kontumace prvního utkání s finským Lahti v osmifinále.

„Myslím, že roli hraje tlak. V extralize jsme dole, na takových místech je tlak vždycky větší. Hlavy i ruce jsou svázané. V Lize mistrů naopak hrajeme uvolněněji. Rozdíl v našich výkonech jasně vidíme i my,“ řekl pro klubový web sportovní manažer klubu Roman Šimíček.

V extralize se však musí loňský semifinalista zlepšit, jinak na úspěšnou loňskou sezonu těžko naváže.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.