Hlavní obsah

ANTOŠOVA BŘITVA: Nejlepší junior s osmi body, to je ostuda. Strašná ostuda! Brousí už v Ostravě nože?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občas slýchám hlasy, že základní část je o ničem, když z ní hned dvanáct týmů postoupí do play off. Herní systém je opravdu na delší diskuzi, to ale nic nemění na tom, že posílám velkou gratulaci do Pardubic, které dokázaly základní část ovládnout už podruhé za sebou. Stojím si za tím, že i 52 kol je důležitá součást sezony, na kterou lidi chodí a baví je. Svědčí o tom i fakt, že aktuální sezona je druhou nejnavštěvovanější v historii extraligy.

Foto: S využitím Bílí Tygři Liberec

Jaromír Pérez z Liberce se stal nejproduktivnějším juniorem základní části extraligy. S pouhými osmi kanadskými body…

Článek

Teď už se ale veškerá pozornost upíná k play off. Předkolo uteče strašně rychle a očekávám, že Litvínov i České Budějovice by své série měly hravě zvládnout. Jsem zvědavý, jestli je Plzeň s Karlovými Vary, kterým se teď moc nedaří, dokážou alespoň potrápit. Doufám, že se jim to povede, protože jednostrannými sériemi předkolo trošku ztrácí smysl.

Ve zbylých dvou sériích to bude úplně jiný level. Liberec sice vypadá velmi dobře, jenže Olomouc je absolutně nevyzpytatelný tým. Má hráče odhodlané udělat maximum pro úspěch. Hanáci budou hrát dobře odzadu a klidně můžou přes favorita postoupit.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Vítkovice - Hradec Králové 1:2 sn (rozh. nájezd Jergl)Video: Tipsport Extraliga / BPA

A pak tu máme sérii mezi Hradcem Králové a Vítkovicemi. Odvetu za loňské semifinále, do kterého naskočili za nakonec vítězné Východočechy i tři dopingoví hříšníci, jak se posléze ukázalo. Hlavně Ostravané teď asi použijí písničku od Kabátů Brousíme nože věnovanou hokejové reprezentaci před domácím MS 2015. Vítkovice asi budou chtít ukázat, že před rokem Mountfield postoupil jen kvůli dopingu.

Jsem extrémně zvědavý, jak tahle série bude vypadat. O náboj je postaráno už z loňska, zvlášť když kompletní trio hradeckých hříšníků klidně může hrát i teď. Kdyby Vítkovice předkolo zvládly, může jim to přinést absolutní obrat v aktuálním, dosud moc nevydařeném, ročníku.

Ještě na skok zpátky k základní části. Je pro mě obrovským zklamání, jak se bodově (ne)dokázali prosadit mladí hráči. Že se nejproduktivnějším juniorem stane liberecký útočník Jaromír Pérez s pouhými osmi body (3+5) ze 42 odehraných zápasů, je ostuda. Strašná ostuda.

Dovolím si říct, že osm bodů může posbírat prakticky kdokoliv, koho trenéři dají k někomu, kdo hraje dobře. To se vždycky k něčemu nachomýtnete. Asi nikdo od mladíků neočekává, že udělají přes 40 bodů jako Jirka Hudler před více než dvaceti lety. Ale 15 až 20 bodů by ti nejlepší juniorští útočníci dělat měli. Ano, Pérez dal jeden gól po krásné individuální akci, kdy projel celé hřiště, ale takové kladné momenty a body je potřeba dělat mnohem častěji.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Liberec - Mladá Boleslav 4:1 (43. Pérez)Video: Tipsport Extraliga / BPA

Opět nám to ukazuje, že zatímco seniorská extraliga určitou úroveň má, ta juniorská hodně klopýtá a není schopná hráče připravit na nejvyšší soutěž dospělých. Což je pro všechny k zamyšlení.

Poslední dva roky jsme se ze šampionátů dvacítek vraceli s medailemi, ale v extralize juniorů to vidět není. Nejlepší naši hráči jsou pryč, nedokážeme je udržet a dostat do dospělé extraligy, abychom je mohli sledovat doma, a ne v zámoří nebo ve Švédsku či Finsku. Hlavně ale sami kluci na sobě musejí začít daleko víc makat. A být připravení nejen hokejově, ale i fyzicky.

Milan Antoš

Milan Antoš je bývalý hokejový útočník, dnes spolukomentátor ČT. Dvanáct sezon hrál českou extraligu, nastupoval za Slavii, Plzeň, Jihlavu a Ústí nad Labem. S Pražany získal v roce 2003 titul a o rok později stříbro, se Západočechy vybojoval v roce 2000 bronz.

Reklama

  1 : 2 sn Pardubice - Třinec 1 : 2 sn   dohráno
20240428T19 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec