Hlavní obsah

ANTOŠOVA BŘITVA: To není rozhodování, ale alibismus! Sudí nasekávají zmatek v hlavách hráčů i fanoušků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco loni se Sparta s hokejovým play off loučila už ve čtvrtfinále, tak teď jím naopak prolétla. Prokázala, jak je silná a jak výborně má poskládaný tým. Její zápasy s Libercem sice byly vyrovnané, ale v závěrečných rozhodujících momentech vždycky byla lepší Sparta, což musejí uznat i Bílí Tygři.

Foto: ČTK/David Taneček, Sport.cz

Trenér Tomáš Martinec z Hradce Králové při komunikaci se sudím.

Článek

Přestože se Liberec snažil, seč mu síly stačily, aby dokázal urvat alespoň jednu výhru, nepovedlo se mu to. Z mého pohledu rozhodla zejména vyrovnanost všech čtyř sparťanských lajn. Není to o jedné dvou řadách, vzít to na sebe může kdokoliv.

Osobně se mi nejvíc líbil Lajunen. Herně sice možná není tolik výrazný, ale je u všeho. Je znát, že dokáže hrát tvrdě i technicky. Odehrál opravdu výbornou sérii. Ukazuje se, že Sparta tentokrát vsadila na hráče, kteří jsou velkým přínosem pro tým jako takový a může dojít hodně daleko. I proto, že ve čtvrtfinále ušetřila hodně sil.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Liberec - Sparta, Pražané slaví postup do semifinále a Liberci končí sezónaVideo: Tipsport Extraliga / BPA

A to má ještě v záloze Vladimíra Sobotku, který by se mohl uzdravit. Do play off je to typově stejně dobrý hráč jako Lajunen. Tihle kluci sice třeba nejsou bodově tolik úspěšní, ale jejich síla a neústupnost z nich dělá značku toho nejlepšího hráče pro play off. Přesně takové borce potřebujete.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: Bílí Tygři Liberec vs. HC Sparta Praha 2:5Video: Tipsport Extraliga / BPA

Od Liberce to bylo spíš hledání a přenos mladých kluků do play off, aby si zvykli, jak to v něm vypadá. Severočeši tím získali ty nejlepší zkušenosti do budoucna. Jejich organizace funguje velmi dobře a s velkou pravděpodobností to nebylo jejich poslední play off.

Obrovským překvapením je pro mě posuzování některých zákroků ze strany rozhodčích. Asi jsem nebyl sám, kdo nechápal trest pro brněnského Kučeříka na pět minut a do konce utkání za zákrok na Abdula.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Brno - Litvínov, domácí Kučeřík byl vyloučen do konce utkáníVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Tenhle verdikt musel nasekat obrovský zmatek v hlavách všech lidí, kteří hokej sledují. Nikdo nepochopil, proč ten kluk byl trestán tak výrazně. Rozhodčí by si měli uvědomit, že v play off se hraje tvrdě a hokejisti se snaží hrát na hraně možností.

Verdikty rozhodčích při posuzování zákroků by měly být čitelné nejen pro hráče, ale i všechny lidi kolem. Aby každý věděl, za co se trestá. A pokud to lidi nechápou, děláme jim v hokeji akorát zmatek. Logicky se pak ptají, proč jeden zákrok je vyhodnocen takhle a další jinak.

Zaostřeno na play off 5Video: Sport.cz

V sérii Pardubic s Hradcem Králové nejen mě přišlo, že některé zákroky jsou přifilmované. A nerozumím, proč se netrestá i tohle. Všímají si toho i fanoušci. A za vrchol považuju už zmíněného Kučeříka, což byl z mého pohledu naprosto čistý zákrok. Nemohl udělat nic jiného. Abdul měl puk na hokejce, Kučeřík do něj šel, aby ho pinčoval a zastavil z boku. Tohle byla velká chyba rozhodčího.

Stejně tak nedokážu pochopit, jak rozhodčí mohli na ledě nevidět posunutí gólmana Hradce Paříka pardubickým Zohornou ve třetím zápase série. Furt dokola řešíme, jestli někdo někomu nepřekáží v brankovišti a pak Zohorna viditelně postrčí nohou brankáře a nikdo z rozhodčích se tomu nevěnuje.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Hradec Králové - Pardubice, neuznaný gól pardubického PaulovičeVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Šéf rozhodčích Pešina vysvětloval, že sudí Hradil měl před sebou záda bránícího hráče, ale to pro mě vysvětlení není. Na ledě jsou čtyři rozhodčí, a pokud to ani jeden z nich nevidí, pak je to o jejich špatném postavení.

Naštvaný trenér Hradce Martinec v diskuzi s rozhodčím VrbouVideo: O2 TV Sport

A to je obrovská chyba. Protože kdyby si Tomáš Martinec nevzal trenérskou výzvu, celá série už mohla být dávno rozhodnutá. Jsem schopen omluvit chybu rozhodčího, ale nemůže jít o chybu, která může ovlivnit zápas nebo dokonce celou sérii. Na ledě jsou rozhodčí čtyři a tohle už pak je alibismus, ne rozhodování.

Když porovnám, jak čároví rozhodčí skvěle posoudili situaci v prvním zápase Sparty s Libercem, kdy nepískali ofsajd a Rychlovský díky tomu dal první gól, se zákroky Kučeříka se Zohornou… Rozhodčí tím do toho vnášejí zmatek i samotným hráčům. Ti pak nemají šanci vědět, co si ještě dovolit můžou, a co už ne.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Sparta - Liberec 0:1 (11. Rychlovský)Video: Tipsport Extraliga / BPA

Co bylo v základní části naprosto běžné, teď najednou není. Přitom v play off by měl rozhodčí nechat hru plynout a nastolit třeba volnější metr. Ale hlavně to nesmí být zmatečné. Jinak se v tom všichni ztrácíme.

Milan Antoš

Milan Antoš je bývalý hokejový útočník, dnes spolukomentátor ČT. Dvanáct sezon hrál českou extraligu, nastupoval za Slavii, Plzeň, Jihlavu a Ústí nad Labem. S Pražany získal v roce 2003 titul a o rok později stříbro, se Západočechy vybojoval v roce 2000 bronz.

Reklama

  Pardubice - Třinec dnes 19 : 00
20240428T19 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec