Hlavní obsah

ZAOSTŘENO NA PLAY OFF: Martinec nechápal sudí, jejich šéf mu vzkazuje: Takovou prudkou komunikaci ukončujeme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se startem vyřazovací části extraligy přichází na Sport.cz pravidelně každý týden nový videopořad nazvaný Zaostřeno na play off. S renomovanými osobnostmi tuzemské hokejové scény analyzuje, vážně a někdy i méně vážně, konkrétní sestřih a momenty z dění na ledě. Pozvání do nového dílu přijal šéf extraligových rozhodčích Vladimír Pešina a rozebíral nejen zákroky, po kterých byly v play off uděleny vyšší tresty, ale třeba i neuznaný gól Pardubic v závěru třetí třetiny třetího čtvrtfinále s Hradcem Králové.

Zaostřeno na play off 5Video: Sport.cz

 
Článek

V čase 56:55 dopravil za stavu 1:1 pardubický útočník Paulovič do branky a hlavní rozhodčí René Hradil signalizoval, že gól platí. Střídačka Mountfieldu však měla za to, že Zohorna nedovoleně bránil gólmanu Paříkovi, takže si vzala trenérskou výzvu. A přezkoumání u videa dalo Hradci za pravdu, že k porušení pravidel opravdu došlo.

„Hned po zápase jsme si dělali rozbor a vyhodnotili to tak, že hlavní rozhodčí (Hradil) mohl stát o dva metry výš. Z jeho pozice ale byla tahle situace velice těžká k posouzení. Měl rozebranou distribuci pozornosti na dva body - na puk a hráče v brankovišti, mezi nimiž došlo ke kontaktu. Tím, že měl hráče zezadu, to bylo těžko vyhodnotitelné,“ vysvětloval Pešina, proč k neuznání trefy nedošlo rovnou.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Hradec Králové - Pardubice, neuznaný gól pardubického PaulovičeVideo: Tipsport Extraliga / BPA

„Jsou rozhodcovské momenty, kdy máme štěstí a situaci vidíme ze správné strany. Kdyby tady Renda Hradil stál z druhé strany, kontakt by přesně viděl. Tady měl před sebou záda bránícího hráče a bylo složité vidět kontakt brankáře s nohou Zohorny,“ dodával manažer extraligových sudích.

Naštvaný trenér Hradce Martinec v diskusi s rozhodčím VrbouVideo: O2 TV Sport

Zastavil se i u následného momentu, kdy si kouč Hradce Králové Tomáš Martinec stál v diskusi s druhým hlavním arbitrem Filipem Vrbou za svým názorem, že nedovolený kontakt Zohorny s Paříkem měli rozhodčí vidět už z ledu. Vrba však Martinovy námitky neuznal a po svém vysvětlení, proč byl pardubický gól po kontrole u videa odvolán, odjel od střídačky Mountfieldu a v konverzaci s Martincem dál nepokračoval.

„Komunikace ze strany rozhodčích proběhla z našeho pohledu velmi dobře. Nechceme jít do kontroverzní komunikace s trenéry. Pokud je trenér v komunikaci tímto způsobem prudký, chceme, aby rozhodčí komunikaci ukončovali a nechali to třeba na další komerční přestávku, až emoce vychladnou,“ tvrdí Pešina.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: Mountfield HK vs. HC Dynamo Pardubice 2:1 snVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Podle informací Sport.cz se Hradec před středečním čtvrtým pokračováním série rozhodl sudího Vrbu vetovat.

Pešina se vrátil i k situaci z pondělního duelu Brna s Litvínovem, kdy byl po zákroku na Abdula vyloučen na pět minut a do konce utkání bek Komety Kučeřík. Jednalo se o chybné rozhodnutí, navzdory tomu, že hlavní rozhodčí Robin Šír celou záležitost přezkoumával u videa.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Brno - Litvínov, domácí Kučeřík byl vyloučen do konce utkání.Video: Tipsport Extraliga / BPA

„Pokud z videa zjistíme, že nedošlo k zásahu na hlavu a zákrok byl veden ramenem na rameno, tak neměl přijít větší trest, když se nejednalo o ohrožení hráče. Měl přijít trest na dvě minuty,“ uznal Pešina, který už v úterý potrestal Šíra pokutou ve výši 25 procent ze zápasového paušálu.

„Rozhodčí mají v hlavě určité myšlenkové pochody a myslím, že (u Šíra) došlo při zkoumání videa k tomu, že si přinesl určitý svůj pohled z ledu. Měl navnímanou intenzitu, rozjezd, výskok hráče a v tu chvíli se rozhodl pro uložení většího trestu. Což byla chyba,“ snažil se Pešina najít důvod, proč Šír trest do konce zápasu pro Kučeříka nepřehodnotil.

Řeč však v novém dílu pořadu Zaostřeno na play off došla i na faul libereckého Flynna na sparťana Moravčíka a následnou potyčku několika hráčů v tunelu. Řešila se i komunikace sudích s trenéry a hráči. A co Pešina vytkl čárovým rozhodčím při obrovském závaru před brankou Třince v nedělním prvním čtvrtfinále Ocelářů s Českými Budějovicemi, který nakonec gólem neskončil a naopak na druhé straně uzavřel Nestrašil na konečných 2:0 pro úřadující mistry?

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Sparta - Liberec, faul Flynna na Moravčíka a následná bitka mezi střídačkamiVideo: Tipsport Extraliga / BPA

I to se dozvíte v dalším dílu pořadu Zaostřeno na play off.

Reklama