Hlavní obsah

Camara za zákrok na Pecha dodatečný trest nedostal, naopak Ondráček si jeden zápas nezahraje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hokejisté Českých Budějovic se v pátečním třetím utkání čtvrtfinále play off proti Pardubicím budou muset obejít bez útočníka Jiřího Ondráčka. Předseda disciplinární komise extraligy Viktor Ujčík mu zastavil činnost na jeden duel za zákrok na Jana Koláře v druhém zápase série. Naopak forvard Dynama Anthony Camara nebude dodatečně trestán za zákrok na Lukáše Pecha po jeho vítězném gólu ve stejném utkání.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Zleva Anthony Camara z Pardubic a David Štich z Českých Budějovic.

Článek

Ondráček v deváté minutě utkání narazil Koláře na mantinel za pardubickou brankou, rozhodčí Jeřábek se Svobodou ale nevylučovali. Ujčík však po zhlédnutí záznamu vyhodnotil, že šlo o nedovolený zákrok a útočníkovi Motoru vystavil jednozápasovou stopku.

„Zákrok byl veden na protihráče, který o pohybu soupeře věděl a snažil se střetu čelit prudkým zabrzděním a zapřením na levé brusli. Rozhodující ale bylo, že zákrok byl veden ve vysoké nájezdové rychlosti, Ondráček při něm se značnou intenzitou zatlačil do protihráčových zad a že k ataku došlo ve velmi nebezpečné vzdálenosti od hrazení," vysvětluje Ujčík svůj verdikt.

Zatímco na zákrok Ondráčka poslaly podnět Pardubice, České Budějovice se rozhodly pro stejný krok u Camary. Ten v 60. minutě poslal k ledu Pecha, jenž právě dokonal obrat Motoru na 3:2 a zajistil mu vedení v sérii 2:0 na zápasy. Ani v tomto případě rozhodčí na ledě nevylučovali.

„Camara se nejdříve soustředil na nadzvednutí hole protihráče a následně na jeho dohrání tělem. Zákrok byl veden bez významného zpoždění po zahrání kotouče, více méně ze statického postavení, Camara se před ním neodrazil a ruce držel u těla. Při střetu zasáhl ramenem současně hrudník a obličej soupeře, k čemuž došlo mimo jiné proto, že se protihráč nacházel ve snížené pozici," vysvětluje Ujčík, proč řízení s kanadským forvardem zastavil.

Předseda disciplinárky zároveň zastavil řízení s libereckým obránce Ladislavem Šmídem, na jehož zákrok na Miroslava Formana v úterním druhém duelu série poslala podnět Sparta.

„Šmíd po předchozím vzájemném souboji a otočení kolem vlastní osy zasáhl klečícího protihráče holí. Přestože není vyloučeno, že zásah směřoval do zadní části helmy, z dostupných záběrů nelze s vyloučením jakékoli pochybnosti místo zásahu určit," uvedl Ujčík a přihlédl k tomu, že zákrok nebyl veden zvlášť agresivním nebo nebezpečným způsobem.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.