Hlavní obsah

Extraliga v Budějovicích má na kahánku. Kvůli sporu o pivo rezignoval i majitel klubu

Praha

Extraligovému hokeji v Českých Budějovicích zvoní umíráček. Nezměněný postoj města k pronájmu bufetů v Budvar Areně vedl v úterý večer k rezignaci dvou nejvýše postavených mužů klubu HC Mountfield, který je držitelem extraligové licence: předsedy představenstva HC Mountfield Zdeňka Blažka a místopředsedy Ivana Drbohlava, jenž je zároveň majitelem klubu. A v zákulisí se již hovoří o možných destinacích, kam by se klub mohl odstěhovat: největší pozornost je podle informací Práva upřena na prvoligový Hradec Králové, druhý v pořadí je pak Havlíčkův Brod.

Foto: Milan Malíček, Právo

Hokejisty Mountfieldu možná čeká stěhování z Českých Budějovic.

Článek

V jádru problému je spor klubu s městem, které vlastní stadión, o dodržení podmínek extraligové licence. Ta nařizuje od příští sezóny točit na všech stadiónech partnerské pivo Radegast, budějovická radnice ale trvá na veřejné soutěži o pronájem bufetů v hale, o něž má eminentní zájem domácí Budvar. Za přítomnost jiného pivovaru na stadiónu během zápasu extraligy by však klub dostal pokutu ve výši jednoho miliónu korun.

Vedení klubu stále hlasitěji upozorňovalo na to, že taková penalizace by byla pro klub likvidační a žádalo město, aby od veřejné nabídky pronájmu ustoupilo. To však primátor Juraj Thoma odmítl s poukazem na zákonný rámec výběrového řízení na pronájem nebytových prostor. Na to vedení představenstva reagovalo na úterním mimořádném zasedání složením funkcí.

„Jsem si plně vědom své odpovědnosti za neúspěch jednání mezi hokejovým klubem na straně jedné a magistrátem města České Budějovice a národním podnikem Budějovický Budvar na straně druhé. Věřím, že má rezignace přispěje ke zklidnění celé situace," poznamenal po odstoupení z čela představenstva Blažek, který nadále zůstává v pozici generálního manažera klubu.

„Tento můj krok je výsledkem posledního vývoje a odráží vztah vedení města Budějovic k našemu klubu. Společnost Mountfield věnovala do českobudějovického hokeje během svého sedmiletého působení více než 200 miliónů korun. Avšak poslední vyjádření primátora města i vedoucích představitelů Budvaru ukazují, že jim budoucnost klubu je lhostejná," doplnil Drbohlav.

Rada města měla o výběrovém řízení jednat dnes, nakonec ale bod týkající se pronájmu stánků v hale z programu stáhla. Podle náměstka primátora Kamila Calty proto, že nedostala k dispozici potřebnou smlouvu mezi klubem HC Mountfield a hokejovým svazem, resp. marketingovou agenturou BPA. ""Rada na minulém zasedání rozhodla, že pro další jednání požaduje předložení smlouvy. Bohužel jsme doposud nic neobdrželi a tudíž jsem byl nucen předložený materiál stáhnout z programu jednání," řekl ČTK Calta.

Zástupci HC Mountfield ovšem už dříve uvedli, že městu nemohou ukázat smlouvu s BPA, protože to zástupci marketingové společnosti nedovolili.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.