Hlavní obsah

Hokejisté Plzně vedou extraligu, Burger má hattrick a Boleslav dostala osmičku

PRAHA

V 10. kole hokejové Tipsport extraligy České Budějovice poprvé slavily venku, vyhrály v Brně 4:1. Dvojitou radost zažily Vítkovice. Doma naložily Boleslavi osm gólů, navíc Burger vstřelil hattrick. Slavia prohrála v Liberci po nájezdech, Sparta naopak v dovednostní soutěži doma uspěla nad mistrem z Třince. Plzeň dokázala porazit o gól Litvínov a udržela se na čele tabulky. Zlín vybojoval tři body ve Varech.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Tomáš Rachůnek ze Sparty (vpravo) uniká Josefu Hrabalovi z Třince v utkání 10. kola extraligy.

Článek

Slavia se dostala v Liberci do vedení, když se trefil Micka, šlo o jeho první bod v sezóně, ale zahajovací třetina nakonec dopadla nerozhodně. Tento stav nevydržel dlouho. Sedmnáct sekund na začátku druhé třetiny domácím stačilo, aby vstřelili dva góly. Těžká rána pro mužstvo Vladimíra Růžičky, které se letos trápí. Slávistický Svoboda ale dokázal snížit. Za stavu 3:2 začínala třetí dvacetiminutovka. Srovnat na 3:3 dokázal v 57. minutě sedmnáctiletý Hertl. A bylo tu drama. Přišel čas prodloužení a nakonec i nájezdů. A dva body zůstaly pod Ještědem, rozhodl kapitán Nedvěd.

Sparťané doma vedli, ale v předposlední minutě zahajovací části mistrovský Třinec srovnal. Domácí poslal do vedení v 33. minutě mladší z bratrů Rachůnkových. Stav ale vyrovnal v předposlední minutě zkušený Peterek a Spartě se první letošní výhra na domácím ledě o něco vzdálila. Rozhodnout musela až poslední možnost, která je v pravidlech - nájezdy. Broš svoji druhou trefou v utkání určil, že Sparta poprvé doma vyhrála.

Michal Broš (vlevo) ze Sparty se raduje z prvního gólu do sítě Třince.foto: ČTK/Kateřina Šulová

Hokejisté Vítkovic a Mladé Boleslav začali svižně, už ve druhé minutě byl na každé straně jeden vstřelený gól. Radost po úvodní části měli ale domácí, vyhráli 3:1, když se během 69 sekund trefili Malík a Káňa. Hosté, kteří vyhráli minulé tři zápasy, v neděli nestíhali. V 22. minutě prohrávali už 1:4. Po druhé minutě třetí části se trefil zase Burger a jeho trefa na 5:2 znamenala pro tohoto útočníka hattrick. Konečné skóre tohoto souboje pro hosty nevyznělo lichotivě, prohráli 4:8.

Jiří Burger (vpravo) vstřelil v desátém kole hattrick. Vítězství nad Boleslaví mohl slavit i brankář Roman Málek.foto: Jaroslav Ožana

První gól v Brně viděli diváci až ve 24. minutě. A byl vydařený, za Budějovice se trefil Vydarený. V polovině klání se přidal v přesilovce Langhammer a hosté vedli už o dva góly. Proti předchozím výsledkům z hřišť soupeřů příjemné překvapení. Vždyť Budějovice ze tří letošních venkovních utkání vydolovaly jen jeden bod. V neděli toto neplatilo a tým z jihu Čech poprvé v tomto ročníku nejvyšší soutěže venku vyhrál 4:1.

U hrazení bojují brněnský hráč Radim Bičánek (vlevo) a Jakub Langhammer z Českých Budějovic.foto: ČTK/Igor Zehl

Souboj první Plzně a Litvínova nepřinesl za prvních dvacet minut žádný gól. Až 27. minuta a Dvořák poslal Indiány do vedení, a to i bez dvou opor, které nemohly nastoupit - útočník Tomáš Vlasák a brankář Adam Svoboda. Plzeň vedla až do 56. minuty o dva góly, ale litvínovský Majdan dokázal snížit. Hosté se pokusili o hru bez brankáře, ale druhý gól nedokázali vstřelit a potvrdili, že mají problém s produktivitou, navíc si připsali pátou porážku v řadě.

Jakub Lev z Plzně (vlevo) se snaží přes litvínovského Vojtěcha Kubinčáka překonat Martina Volkeho.foto: ČTK/Petr Eret

Zlín naposledy nedokázal vstřelit gól, ale toto neplatilo v Karlových Varech. Čajánek poslal hosty do vedení už po 55 sekundách a potvrdil pozici nejproduktivnějšího hráče mužstva. Na konci druhé minuty se skóre opět měnilo, Skuhravý 1:1 a jeho první gól sezóny. Blízko šestému gólu v sezóně byl karlovarský Kumstát, ale jeho gól musel posvětit videorozhodčí, ale puk se dostal do branky od jeho brusle, sudí tedy rozpažil a Vary nešly do vedení. Domácí forvard neuspěl ani v trestném nájezdu. Gólu se dočkal naopak na druhé straně Tesařík, který po buly nahodil puk na branku, a ten skončil až za gólmanem Závorkou. Dvaatřicet sekund před koncem výhru hostů pojistil do prázdné brány Leška. Touto trefou také skončilo nedělní kolo, Zlín vyhrál 3:1 a má v tabulce stejně bodů jako první Plzeň.

Dohrávka mezi Pardubicemi a Kladnem je na programu 25. října.

Zápasy 10. kola extraligy
Liberec - Slavia 4:3 snon-line
Branky: 6., 22. Bárta, 22. Bartovič, 65. Nedvěd - 4. Micka, 38. Svoboda, 56. Hertl
Sparta - Třinec 3:2 snon-line
Branky: 10. Broš. 33. T Rachůnek, 65. Broš - 19. Hudec, 58. Peterek
Vítkovice - Mladá Boleslav 8:4on-line
Branky: 2., 22., 42. Burger, 12. Malík, 13., 48. Káňa, 44. Ujčík , 49. Rehák - 2. Pabiška, 23. Výborný, 50. Balaštík, 59. Vrbata
Brno - České Budějovice 1:4on-line
Branky: 45. Holec - 24. Vydarený, 30. Langhammer, 42. Mertl, 54. Kašpařík
Plzeň - Litvínov 2:1on-line
Branky: 27. Dvořák, 47. Kovář - 56. Majdan
Karlovy Vary - Zlín 1:3on-line
Branky: 2. Skuhravý - 1. Čajánek, 57. Tesařík, 60. Leška
Dohrávka: 25. října Pardubice - Kladno

Reklama