Hlavní obsah

I hokej dostal výjimku, v sobotu přijde restart! Jasno je i o způsobu a četnosti testování

Praha
Aktualizováno

Po dvou nejvyšších fotbalových soutěžích obdržela od ministerstva zdravotnictví výjimku i hokejová extraliga a Chance liga. Extraliga se tak po téměř měsíční pauze může znovu rozjet v sobotu, kdy jsou na programu čtyři zápasy.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Zleva Martin Havelka z Litvínova a Miroslav Forman ze Sparty.

Článek

Vláda v pondělí povolila znovuzahájení profesionálních sportovních soutěží, včetně těch hokejových. Extraliga se naposledy hrála 11. října. Podmínkou restartu je dodržování přísných hygienických opatření. Hlavním tématem bylo způsob a četnost testování na covid-19.

Jak je to v případě hokeje? Hráči, rozhodčí a členové realizačních týmů budou testováni maximálně dvakrát týdně a musejí se prokázat negativním RT-PCR testem, který není starší 48 hodin. V případě, že klub sehraje během kalendářního týdne tři a více utkání, testování se provádí dvakrát v jeho průběhu, vždy v pondělí a ve čtvrtek. To znamená, že při systému hraní úterý-pátek-neděle stačí pro páteční a nedělní zápas jen jeden test ve čtvrtek.

Zároveň platí, že testování se nevztahuje na ty osoby, které již covid-19 prodělaly, od jejich prvního pozitivního výsledku testu neuplynulo více než 90 dní a nyní nemají klinické příznaky. Z říjnového šetření mezi extraligovými kluby vyplynulo, že pozitivně testováno bylo od srpna 73,3 procent hráčů a členů realizačních týmů nejvyšší soutěže.

„Vzhledem k současné situaci nebyla jednání jednoduchá, ale s výsledkem jsem spokojen, neboť umožňuje restart nejvyšší soutěže. Chci poděkovat vládě, zástupcům ministerstva zdravotnictví a zvlášť Milanu Hniličkovi (předsedovi Národní sportovní agentuty) za úsilí, které hledání smysluplného řešení věnovali. Pomohli tak nejen hokeji, ale sportu a sportovním fanouškům vůbec," uvedl prezident Českého hokeje Tomáš Král.

Jeden PCR test vyjde na zhruba 1700 korun, klubům by s financováním měl pomoct vládou vypsaný program Covid-Sport 2. V rámci něj by měl každý ze čtrnácti extraligových klubů obdržet 12,5 milionu korun, každý z osmnácti klubů první ligy pak 2,25 milionu.

Počet osob přítomných na zimním stadionu při utkání nesmí přesáhnout 200. Pořadatelé jsou povinni zajistit, aby osobám, které do areálu vstupují, byla změřena teplota a aby vyplnily tzv. selfreporting formulář pro případnou kontrolu ze strany zdravotnických institucí. Utkání budou probíhat bez diváků, přičemž všechny osoby na stadiónu – s výjimkou hráčů a rozhodčích při tréninku a v průběhu utkání – jsou povinny nosit roušky respirátory.

V sobotu se budou hrát duely Třinec - Brno, Litvínov - Plzeň, České Budějovice - Karlovy Vary a Sparta - Pardubice. V pondělí pak bude následovat 15. kolo kompletními sedmi zápasy.

„Buďme zodpovědní i mimo zimní stadiony, aby se situace zlepšovala a k hokeji se co nejdříve mohly vrátit také další kluby a zejména mládež," vyzval Král.

Nejbližší program restartu extraligy:
Sobota 7. listopadu
15:00 Třinec - Kometa Brno (14. kolo)
15:30 Litvínov - Plzeň (4. kolo)
17:00 České Budějovice - Karlovy Vary (4. kolo)
13:30 Sparta Praha - Pardubice (5. kolo, vyměněno pořadatelství)
Pondělí 9. listopadu, 15. kolo
17:30 České Budějovice - Mladá Boleslav
17:30 Plzeň - Pardubice
17:30 Karlovy Vary - Třinec
17:30 Vítkovice - Hradec Králové
17:30 Zlín - Sparta Praha
18:00 Liberec - Olomouc
18:00 Kometa Brno - Litvínov

Reklama